Här får de oväntat besök i trädgården

Lina Hampus blev överraskad när hon tittade ut på trädgården och såg ett lodjur. Och lodjuren, som är mycket skygga, ökar i Östergötland.

Gäst. Lodjuret lunkade stillsamt förbi i trädgården utanför Törnevik.

Gäst. Lodjuret lunkade stillsamt förbi i trädgården utanför Törnevik.

Foto: Privat

Törnevik2017-07-13 21:35

Det var på onsdagskvällen som Lina Hampus satt i sitt torp utanför Törnevik med en kopp te, när hon plötsligt fick syn på en ovanlig gäst i trädgården.

– Jag tittade ut och där stod det ett lodjur, kanske tre meter ifrån köksfönstret. Sedan gick det ner runt huset i sakta mak.

Maken Jonas hann fånga rovdjuret på bild innan det luknade vidare tillbaka in i skogen.

– Torpet ligger mitt ute i skogen, så djur har vi många av, men ett lodjur har vi inte sett tidigare, säger Lina Hampus.

Johan Falk är besiktningsman för viltskador på länsstyrelsen. Han berättar att lodjur är mycket skygga och inte gärna kommer för nära människor.

– Men de är ganska intresserade av bebyggelse. Precis som räven vet lodjuret att det finns lite extra mat kring husen, såsom råttor till exempel.

Länsstyrelsen gör årligen en inventering av rovdjuren och har sett en tydlig ökning av lodjur i länet under de senaste två åren.

– I år har vi sex honor med två-tre ungar, och sedan finns det ett gäng hannar och ungdjur som cirkulerar runt de här familjegrupperna. Men flera av dem rör sig också kring länsgränserna, berättar Johan Falk.

Vad ökningen av lodjuren beror på kan inte Johan Falk svara på, men han har några teorier.

– Mattillgången har ju sett gynnsam ut länge. Dessutom har rävskabben hållit tillbaka lostammen ordentligt under 2000-talet, och nu kanske några av dem blivit tåligare mot skabben. Men det vet vi inte, utan det kanske går tillbaka igen.

Ökning. Lodjuren ökar i Östergötland. Något som kan bero på större tillgång till mat.
Ökning. Lodjuren ökar i Östergötland. Något som kan bero på större tillgång till mat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!