Tjejer fick lära sig koda datorspel

För att locka även tjejer till datorerna på biblioteket ordnade man på lördagen en speciell teknikdag för dem.

22 oktober 2017 06:00

Linnea Rothin, en blott 22-årig företagare från Norrköping, fanns på plats för att handleda lågstadieflickor i programmering.

Hennes företag Edvira har under de ett och ett halvt år det funnits fått mer och mer uppdrag.

– Vi är två om företaget men det kan hända att vi måste anställa någon snart, säger hon.

Nu har regeringen beslutat att alla skolbarn ska ha programmering på schemat vilket gör att företaget Edvira får allt fler uppdrag i kommunerna. Det är inte så många lärare som kan lära ut dataprogrammering – än.

Nioåriga Isalinn Larsson från Mjölby sitter och testar de tre enkla spel hon kodat och programmerat under de tre timmarna med Linnea. Små figurer rör sig över skärmen och hoppar upp och ner.

– Jag kommer nog att fortsätta hemma med det här, säger hon och kompisen Tyra Asklöv nickar entusiastiskt.

Att de har haft roligt är uppenbart, när föräldrarna kommer och ska hämta vill de gärna sitta kvar vid de lånade datorerna ytterligare en stund.

Sex flickor deltog plus några som droppade in en stund.

Anna Hagelin som jobbar på biblioteket berättar att de haft svårt att locka flickor när det varit blandade grupper i pyssel med teknik. Killarna har en tendens att ta över. Därför ville man prova att ha en specialiserad aktivitet för flickor.

– Det är viktigt för likvärdigheten. Vi hade haft plats för fler, men e som var här verkade väldigt nöjda, säger Anna Hagelin.

Och det blir fler teknikdagar för barn under resten av hösten. Redan nästa lördag handlar det om filmredigering. Den 18 november är det cosplay-workshop och 25 november besöks biblioteket av youtubern LakiDoris.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa