Anledningarna till att verksamheterna i Tjällmo och Fornåsa läggs ner och flyttas till vårdcentralen i Borensberg är flera.
För det första handlar det om att den barnavårdsverksamhet som finns ute på de två sattelitmottagningarna kommer att centraliseras till Borensberg i form av en familjecentral.
- I vår verksamhet har vi fyra distriktssköterskor samtidigt som det föds cirka 50 barn i området per år. Rekommendationerna är att varje sköterska ska ha hand om minst 25 nyfödda per år för att upprätthålla vårdkvalitén och kompetensen. Det uppfyller vi alltså inte och därför lägger vi över det på två distriktssköterskor, säger Roger Bergeling.
Familjecentralen är ett initiativ av Motala kommun och beräknas öppnas i Borensberg första mars om allting flyter på. Fortfarande är alla formaliteter inte riktigt lösta. Meningen med en familjecentral är att det ska vara en mötesplats för småbarnsföräldrar genom att barnavårdscentralen, öppna förskolan och socialförvaltningen samarbetar.
- Det är ett behjärtansvärt projekt som jag inte kunde tacka nej till. Det är mycket positivt för barnfamiljer.
Men den största faktorn till nedläggningarna handlar ändå om brist på pengar och resurser.
- Vi är väldigt sårbara när det gäller bemanningen här inne i Borensberg. Är någon sjuk eller på utbildning så har vi svårigheter att ens bemanna telefonen. Kan vi samordna verksamheten så kan vi bättre möta föränd-ringar i personalstyrkan. Vi blir lidande av att ha dessa sattelitmottagningar.
Under flera år har vårdcentralen dessutom gått med ett negativt resultat och även nästa år har de ett budgeterat negativt resultat.
- Vi är skyldiga att göra något åt underskottet och denna lösning är det bästa tänkbara alternativet. Det är aldrig kul att lägga ner en fungerande verksamhet men det är inte ekonomiskt försvarbart att ha kvar de här mottagningarna till den kostnaden som det innebär. Det är höga lokalhyror sen tillkommer även kostnader för IT och städning, säger Roger Bergeling.
Bergeling hävdar att nedläggningarna inte kommer att innebära några större förändringar eller försämringar för befolkningen i Fornåsa och Tjällmo eftersom de bara har öppet sex respektive fyra timmar i veckan.
- Redan i dag gör distriktssköterskorna hembesök och de kommer troligtvis att öka. De som inte kan ta sig till oss får vi åka hem till. Planerna är också att distriktssköterskemottagningen här ska vara öppen både på för- och eftermiddagen för att öka tillgängligheten.
Han poängterar att detta just är en process som börjat. Man har just fått godkänt från avtalsnämnden, som måste ge sitt samtycke när en verksamhet ska ändras. I förra veckan informerades personalen om föränd-ringarna i och med ett medbestämmandemöte.
- Precis som många andra vårdcentraler har vi problem att få resurserna att räcka till. Det är stor brist på distriktsläkare. Från och med nionde december kommer vi att vara tre stycken här men egentligen ska vi vara fyra. När vi annonserade i somras fick vi inte ett enda svar, säger Roger Bergeling.