Vasa beslagtog kyrkans gamla brudkrona

Tjällmo drabbades hårt när Gustav Vasa 1540 genomförde den så kallade reduktionen av kyrkan. Av alla pastoraten i området beslagtogs mest silver i Tjällmo kyrka. Dessutom tvingades man lämna ifrån sig sin brudkrona. I dag har kyrkan andra kronor, som lånas ut till brudpar.

Tjällmo kyrka har genom åren haft flera brudkronor. Den första försvann under reduktionen av kyrkan.

Tjällmo kyrka har genom åren haft flera brudkronor. Den första försvann under reduktionen av kyrkan.

Foto: Montage: Ulrika Johansson

Tjällmo2019-07-31 12:00

Någon gång efter 1670 finns en brudkrona i kyrkans inventarier igen, tills dess att det bestäms att den ska säljas 1860. Då var brudkronan så flitigt använd att den på sina ställen var lagad med trä. Den idag så kallade gamla brudkronan tillkom 1857 och är 12 centimeter hög, tillverkad i förgyllt nysilver och dekorerad med 12 gnistrande stenar och väger 390 gram.

Tjällmobon Kerstin Larsson föddes 1950 utanför Stockholm och kom senare att flytta till Tjällmo. Kerstin och hennes man gifte sig 1971 i Tjällmo kyrka och hon bar den 390 gram tunga brudkronan hela dagen.

– Jag hämtade brudkronan i kyrkan i Tjällmo och åkte till Motala på förmiddagen runt klockan nio. Där blev jag brudklädd och de satte fast brudkronan i håret. Vigseln var klockan 2 på eftermiddagen och följdes av firande på kvällen.

– På kvällen tog jag ur alla hårnålarna som höll fast brudkronan och slöjan. Den satt stadigt trots att jag dansade och hade den på mig närmare 12 timmar. Men det kliade av hårnålarna och den var tung det var skönt att ta av sig den på kvällen. Tyngden var som när man åkt skridskor och får ta på vanliga skor igen, säger hon och skrattar.

När Kerstin gifte sig var det en självklarhet att bruden bar brudkrona. Kerstin säger att hon fastnade både för den äldre brudkronans historia och utseende.

– Jag tyckte den var mycket vackrare än den nya. Och så fick jag höra en historia om den gamla kronan som prästen berättade. Ett bröllop skulle äga rum mellan ett brudpar från Hättorp och Johannesberg. Det snöade så pass att statarna fick skotta vägen till kyrkan från båda gårdarna så de skulle komma fram till vigseln. Det var en spännande historia som jag fastnade för.

1951 skänktes återigen en brudkrona till församlingen i Tjällmo.

Det är synd att inte så många yngre vet om att brudkronorna finns, tycker Karin. Om några år kan de ha glömts bort helt, menar hon.

Susanne Agelöf, nuvarande präst i Tjällmo, konstaterar att de i kyrkan kunde bli bättre på att informera om vilka inventarier kyrkan har som allmänheten kan låna.

– Tyvärr är vi dåliga på att informera om kronorna. De används väldigt sällan och mycket styrs ju av trender när det gäller brudutstyrsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om