Renoveringen och iordningställandet av gästgivaregårdens huvudbyggnad är inne i sitt slutskede när Corren besöker Tjällmo. Nu i början av maj ska Ann-Catrin Måbäck och Fredrik Eklund ta emot sina första gäster. Det anade de inte när de först tog sig en titt på stället.
- Vi åkte förbi och kikade in och tänkte gud i himmelen det här vill vi inte ha. Men efter ett tag tänkte vi om, berättar Ann-Catrin.
Hon och Fredrik Eklund äger och driver Göta hotell i Borensberg och insåg att Tjällmo gästgivaregård kanske inte skulle vara så tokigt att förvärva.
- Det är två koncept som kan möta upp varandra, tror Ann-Catrin.
- Det ligger bra med närhet till Motala, Linköping, Finspång, Norrköping och Örebro, säger Fredrik Eklund.
Byggnaderna är från sent 1700-tal och mitten av 1800-talet samt ett hus byggt i modern tid. Genom åren har olika arrendatorer bedrivit verksamheten kortare eller längre perioder, den senaste gick i konkurs vid denna tid förra året.
Nu har Fredrik och Ann-Catrin fått köpa loss byggnader och mark av Motala kommun och en ny detaljplan har just antagits vilket innebär att ägarna kan bygga ut i framtiden. Planer finns på en ny matsal i anslutning till den befintliga.
- Det är roligt att få köpa ett ställe med så här gamla anor. Vi har använt lokala hantverkare och det känns som om Tjällmoborna hängt med från början, säger Fredrik.
Fredrik och Ann-Catrin har satsat på att ta fram det gamla med varsam hand. Plastmattor har rivits ut och blottat gamla breda golvtiljor som slipats. Väggar har fått ny färg och nya tapeter men trots det känns den gamla stilen igen.
De största förändringarna har skett på nedervåningen i huvudbyggnaden där matsalen, eller "Skänken" som den nu kallas, fått nytt utseende och köket totalrenoverats och blivit större. Självklart för de nya ägarna men också nödvändigt eftersom miljökontoret i Motala kommun krävde en ombyggnad av köket för att det skulle leva upp till livsmedelslagstiftningen.
Fredrik Eklund har lagat mat på anrika Edsbacka krog i Stockholm och på Ekoxen i Linköping. Maten på gästgiveriet kommer att speglas av årstiderna och omgivningen som består av mycket skog
- Men i Skänken här nere kommer vi servera husmanskost. Det har jag längtat efter att få laga, säger Fredrik.
Tjällmoborna kommer att få sitt genom lunchservering och pubaftnar på fredagarna. Annars är målgruppen konferensgäster som kan bo kvar och som man kan skräddarsy paket åt med mat, boende i snart färdigrenoverade rum och olika aktiviteter, exempelvis jakt och vandring i närområdet.