En läsare tipsade tidningen om varningsskylten för björn som är uppsatt i Tjällmoskogarna. På grusvägen längre bort ligger Jan Norrbacks sommarstuga.
– Det är inte vår skylt, men någon har satt den vid vägen in till vårat torp.
Vad tänkte du när du såg den första gången?
– Oj! var nog den första tanken. Vi tänkte på våra skogspromenader, bär- och svampplockning, men sen började vi undersöka saken och kunde inte hitta att sådana skyltar satt uppe, eller ens fanns, någon annanstans häromkring. Då blev vi tveksamma och tänkte att det var skrämseltaktik för att få ha marken mer i fred.
Tror du människor blir avskräckta att gå i skogarna på grund av skylten?
– Jag har inte haft kontakt med någon när vi varit på torpet som ställt frågor eller klagat. Vi bor där sommartid men har inte märkt något ståhej kring skylten. Sen har vi vid något tillfälle sett spår som vi tänkt kanske skulle kunna vara från björn, men vi är osäkra.
Kommer ni ta ner skylten?
– Vi äger varken skog, mark eller väg där den sitter så vi tänker att vi inte tar ner den. Vi äger endast torpet och lite trädgård till.
Markägare är Gustavianska stiftelsen. Lars-Ove Nöjd, stiftelsens ordförande, skrattar lite lågt när han får information om vad för skylt som finns på deras mark.
– Ja, det hade jag inte den minsta aning om, att någon satt upp en sån skylt där. Jag blir lite överraskad, det är inget som vi från stiftelsen har satt upp i alla fall.
Jim Forsberg är vilthandläggare på Länsstyrelsen.
– Det finns ingen kännedom om björnförekomst i eller runt Tjällmo, eller ens i Östergötland. En sån skylt borde inte finnas alls i någon östgötsk skog, det skapar bara osäkerhet och ger felaktig information. Skylten bör tas bort från vägen.
Daniel Mossberg på Trafikverket förklarar att de inte kan ta bort skylten.
– Det är en enskild väg och inte Trafikverkets väg och då faller vägen utanför Trafikverkets ramar. Som privatperson ska man följa väglagen och vägmärkesförordningen.
Och det verkar man inte ha gjort här?
– Nej, det verkar inte så.
Motala kommun hänvisar till att de saknar rådighet på enskilda vägar. Nu återstår att se hur markägaren Gustavianska stiftelsen resonerar.
Kommer ni att montera ner skylten?
– Det vet jag inte, det får jag diskutera på ett ledningsmöte med stiftelsen och se vad för beslut som fattas, säger Lars-Ove Nöjd.