Tjällmo hembygdsförening har ställt byggnader till förfogande, men caféet är ett före detta hönshus, fraktat till platsen invid hembygdsgården och förvandlat till oigenkännlighet.
Utom caféet och hantverksboden kommer även hembygdsmuséet att vara öppet varje dag.
Alla dessa dagliga aktiviteter ingår i ett projekt som har fått bidrag både från EU och från Motala kommun. Satsningen ingår i ett EU-projekt , Våg 21 leader. För att få bidrag måste man komma med något nytt som inte har funnits på platsen förut.
-- Vi vill att det ska bli mera liv i samhället, både med tanke på ortsborna och turisterna, säger Gunilla Ström. Här har inte funnits något café på många år och på helgerna är det inte öppet någonstans. Vi vill skapa en mötesplats här.
Caféet hyr ut cyklar och det finns en hel del att se i trakten. På tisdagskvällar anordnas vildmarksutflykter med egen bil på mindre kända vägar. Torsdagar kan man gå en valfri sträcka på Skönnarboleden och det finns guider vid startplatsen. Där finns också en ny attraktion, ett jättelikt vattenhjul som är fem meter i diameter!
Tjällmo har ett mycket innehållsrikt och sevärt hembygdsmuseum, inrymt i en gammal prästgård. Intill ligger hantverksboden där det visas alster av ortens omkring 20 hantverkare och allt är genuin egentillverkning.
Den vackra medeltidskyrkan är också värd ett besök.
Nyligen invigdes sommarprojektet av Motalas turistchef Eva Carlgren- Nilsson, som uttryckte sin glädje över Tjällmosatsningen och berömde alla som har medverkat till att förverkliga det.
-- Upplev Motala, som är vårt motto gäller hela kommunen och vi vill ha med alla orter. Inte minst för mig som arbetar med besöksnäringen är det här så glädjande, sade hon. Tjällmo är ju en gammal kulturbygd som man kan binda ihop med Borensberg och Godegård, och visa att det finns mycket att uppleva här.
Tjällmoborna hade satsat också på invigningen. Det förekom mycket sång och musik, med unge trumslagaren Olle Abrahamsson, som även spelade gitarr, skolkören Vindens sus och PRO-kören.