Svalka åt sällsynta mossor

Sommarens hetaste dag ger Trolleflods naturreservat behaglig svalka. Bara några få solstrimmor tar sig genom granskogstaket ned till det fuktiga mossgolvet.

tjällmo2003-08-04 05:16

- Det är precis så här svalt, fuktigt och mörkt det ska vara för att få skogens allra minsta invånare att trivas. Mossor, lavar och svampar kräver mycket av sin livsmiljö, mycket mer än vi kan förstå. Här är det dom som bor och vi är välkomna på deras villkor. Här ska ingen människa in med yxa, såg eller skogsskörd-are.

Peter Hjertkvist, skogsbonde från Finspång, är märkbart stolt över skogen i Trolleflod, en oas för en myllrande mångfald i det omgivande landskapet av ensartad produktionsskog i norra Östergötland.

Få skogsreservat

Trolleflod ligger så långt norrut man kan komma i Motala kommun på gränsen mot Närke utefter riksväg 51. Sedan en tid är det Naturvårdsverket som äger den 110 hektar stora skog-en med länsstyrelsen som förvaltare. Därmed bidrar Trolleflod till att andelen skyddad skog i Östergötland ökat från 0,45 procent till 0,63 procent på ett par år. Totalt handlar det om 3 900 hektar skog som nu skyddats, vilket fortfarande är en försvinnande liten andel av länets produktionsskog. Ambitionen är en fördubbling inom ett par år.

Omkring hundra av länets 126 naturreservat har skyddats för sina skogliga naturvärdens skull. I år förfogar länsstyrelsen över 20 miljoner för att lösa in mark, där 11,6 miljoner gått åt under första halvåret.

Lämnas orörd

Som markägare har Peter Hjertkvist fått en ersättning på närmare sex miljoner av staten, pengar som han lagt på att köpa in en nästan lika stor skogsfastighet i Närke - tvärsöver riksvägen bara ett stenkast från Trolleflod. Att han lämnat ifrån sig rådigheten över Trolleflod, som han känner sedan barnsben, har han inga betänkligheter över.

- Nu vet jag att skogen får stå kvar så att även kommande generationer har en chans att uppleva en naturskog. Med tiden kommer Trolleflod att bli allt bättre för den biologiska mångfalden med mer död ved och plockepinn av träd. Skogen ska stå orörd och sköta sig själv precis som hittills.

Namnet till trots är det ingen trollskog vi befinner oss i även om det finns ett och annat mossigt stenblock för allehanda knytt att kika fram bakom.

Vi trampar runt på mjuka sviktande mossmattor, där linnean slingrar sig fram med runda, vintergröna blad. De skira rosa klockorna har dock ringt ut för den här sommaren. Ögonpyrola och sårläka är andra rara växter som går att hitta här. Och blåbären har just mognat. Men ingen flod rinner genom skogen, fast sorlet från en liten bäck följer oss hela tiden liksom gärdsmygens knäppningar. Av bilarna på riksväg 51 hörs inget.

Biotopskydd

Naturvärdena i Trolleflod upptäcktes för några år sedan i samband med skogsvårdsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Ett område på fem hektar med sumpskog och död ved fick biotopskydd. Vid närmare kontroller visade sig Trolleflod vara en av länets mest artrika lokaler för rödlistade mossor. Grön sköldmosssa och platt spretmossa hör till de arter som EU värnar om. Trolleflod är också på väg att ingå i Natura 2000, som är ett nätverk av Europas värdefullaste natur. Andra namn på rariteter är vedsäcksmossa, vedtrappmossa och al-sidenmossa. Bland mark- levande svampar pekar man på kalkmjölnavling, gulporing och kryddspindling. Till de sällsynta lavarna hör garnlav, havstulpanlav och violettgrå tagellav.

Höga naturvärden

Peter Hjertkvist visar gärna jaguarlaven och skriftlaven på några askar i skogens blötare delar där markvattnet ständigt tränger upp. I närheten finns också rikligt med klippfrullania, en mossa som täcker in stammen på en fårad ask. Alla tre är arter som signalerar höga naturvärden.

Resterna efter flera kolbottnar och en kolarkoja är tecken på att den förra skogsgenerationen sågades ned i slutet av 1800-talet.

Det finns få jättegamla träd i skogen, men gott om tall och gran omkring 120 års ålder. Här gallrar träden sig på egen hand och allt som ramlar får ligga kvar på marken för att intas av de allra minsta arterna.

- Det är tack vare att skogen aldrig gallrats, en form av civil olydnad mot den tidigare skogs-vårdslagen, som den nu kan utvecklas till urskog och bli allt finare med åren sett med naturvårdens ögon, säger Sören Pettersson, skogsbiolog i Motala.

Han kommer att vara naturguide för området, där en offentlig visning redan hållits i år. Fler blir det nästa år, då en parkeringsplats och informationstavla ska finnas på plats. En snitslad vandringsled planeras också.

Vakande ögon

Entrén till Trolleflod blir vid gården Långbron, som öppnar sig som ett äldre odlingslandskap i en skarp kurva på vägen mot Hjortkvarn.

En liten men trafikfarlig infart på vänster hand (om man kommer från Östergötland) gör det möjligt att komma av riksvägen. Bortom gården tar skogen vid, men mot den klarblå himlen passar ormvråken på att patrullera över slåttervallen på jakt efter föda till jamande ungar i närheten.

Inte heller Peter Hjertkvist tänker släppa uppsikten över Trolleflod . . .

- Så länge jag lever kommer jag att hålla ett öga på den här skogen, säger Peter Hjertkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om