– Jag bedömer att vi är ganska nära en uppgörelse. Det företag som vill ta över är mycket angeläget om att kunna expandera, säger Anders Bengtson, utvecklingsstrateg på Motala kommun och med uppdrag att hitta en ny ägare till Granliden.
Samtalen med den blivande köparen är så långt gångna att Anders Bengtson lämnat ärendet vidare till kommunens mark- och exploateringsavdelning som ska slutföra försäljningen.
Han vill inte uppge vem den blivande köparen är, men berättar att rörelsen sedan tidigare har bed and breakfast-verksamhet i Motala.
– Man tänker till en början utnyttja Granliden i befintligt skick och vända sig till turister och till hantverkare som behöver tillfälligt boende i trakten. Det hela verkar noga kalkylerat, säger Anders Bengtson.
Granliden med drygt 20 smålägenheter med pentry ingick i kommunens äldreomsorg, men lades ned under 2015. Socialnämndens intention var först att göra om byggnaden till ett trygghetsboende, en idé som sedan inte visade sig genomförbar.
Därefter var Granliden på väg att säljas till ett företag som ville driva HVB-hem för flyktingkvinnor med barn. Men regeländringar och en flyktingström som samtidigt måste dämpas stoppade deplanerna.
Motala kommun gick sedan med på att låta Tjällmoborna vara med och påverka Granlidens framtid. En intresseförening, Granlyckan, bildades och den lyckades intressera ett stort byggföretag för att göra om Granliden till ett bostadshus med smålägenheter.
Avsikten var att äldre som inte längre orkade med sina egna hus skulle kunna flytta till något mindre och enklare. I slutänden skulle det bidra till fler lediga villor och större inflyttning till Tjällmo.
Men projektet föll på att ombyggnadskostnaderna skulle bli nästa lika höga som för nyproduktion.
Det nu aktuella B & B-företaget ska själv ha kontaktat kommunen och har sagt att man på sikt även kan tänka sig att göra om en del av utrymmet till lägenheter för äldre.
Intresseföreningen Granlyckan har inga invändningar mot de senaste planerna och erbjuder sitt stöd om det också blir några seniorbostäder.
– Vi skulle kunna svara för bingo, danser och andra aktiviteter, säger Granlyckans ordförande Rolf Hansson.
Enligt Anders Bengtson lär priset för Granliden att hamna någonstans i närheten av taxeringsvärdet på 3,6 miljoner kronor.