Snart drar ny verksamhet igång i Tjällmo Gästis

Väntan blev lång men nyligen kom godkännandet och Previdensia kan nu börja planera för de första ungdomarnas ankomst.

Jennie Olofsson är enhetschef, Karin Smedman är delägare i anläggningen, och Josefine Lindström kommer att arbeta i teamet.

Jennie Olofsson är enhetschef, Karin Smedman är delägare i anläggningen, och Josefine Lindström kommer att arbeta i teamet.

Foto: Rolf Hansson

Tjällmo2022-11-24 20:01

– Tänk att jag får gå från en dröm till en annan.

Så säger Tjällmobon Josefine Lindström som är beteendevetare och som också driver äppelmusteriet Rosa Äpplet, tidigare lokaliserat just till Tjällmo Gästis. 

Josefine kommer att ingå i teamet kring de ungdomar som intar Gästis under våren.

undefined
Josefine Lindström står i ett av rummen som kommer att anpassas efter önskemål från varje boende.

Tjällmo Gästis byter nämligen skepnad från och med april nästa år. Gästerna kommer inte längre att vara besökande turister, jaktlagsdeltagare, vägbyggare eller julbordsätande Tjällmobor. Nu ska rummen bebos av ungdomar, i första skedet flickor, som behöver avbrott och lite nya rutiner i vardagen. 

Det är Gästis nya ägare, Norrköpingsföretaget Previdensia, som träder in. Företaget arbetar med att ge stöd åt ungdomar som har diagnoser inom NPF-spektrat (i praktiken ADHD och/eller autism). Efter lång väntan har Previdensia nu fått godkännande av IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg), och nu kan man påbörja planeringen. 

I Tjällmo kommer man att erbjuda boende och stöd, från några veckor till några månader. Inledningsvis vänder man sig till flickor i åldrarna 14-19 år. Det kommer att finnas tolv platser och de första gästerna tas emot vid månadsskiftet mars-april nästa år.

undefined
Delägaren Karin Smedman tillsammans med Josefine Lindström, som skall arbeta i teamet, och enhetschef Jennie Olofsson
undefined
Ny verksamhet ska dra igång i Tjällmo Gästis till våren.

Karin Svedman är en av delägarna som är beredd att dra igång.

Vad kommer ungdomarna att möta när de bor här?

– Vi jobbar hela tiden utifrån deras individuella behov och önskemål, men vi vill också gärna stimulera till nya upplevelser. 

Hon nämner exempelvis att de gärna skulle vilja ha med lite djurhållning i verksamheten. 

– Vi vet ju att kontakten med djur är sådant som människor mår bra av. Överhuvudtaget är det viktigt för oss att vi tillsammans hittar bra fritidssysselsättningar medan ungdomarna bor här.

Jennie Olofsson är företagets enhetschef för anläggningen i Tjällmo.

– Vi har verkligen gått och väntat på det här, och just håller vi på att rekrytera den personal som behövs, säger hon. Vi behöver cirka åtta nya medarbetare för att fylla schemat, eftersom personal ska finnas här dygnet runt alla dagar.

undefined
Josefine Lindström, Jennie Olofsson och Karin Svedman ser fram emot att få ta emot ungdomar.

MVT har tidigare berättat om planerna, och det har redan då tydligt framgått att man inte vänder sig till ungdomar med drogberoenden eller kriminalitet.

– Vi vill skapa en familjekänsla och en tillåtande miljö på Gästis, säger Jennie. Det är viktigt eftersom ungdomarna inte kommer att bo med sina föräldrar, utan har varsitt rum, förutom alla gemensamma utrymmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!