Nu snurrar vindkraftverken i Tjällmo och genererar el

13 år efter första platsbesöket snurrar nu de elva vindkraftverken i Hultema och genererar el. Snart är de i full drift.

Ann-Sofi Laurin är projektledare på VKS Vindkraft i Sverige AB. Hon har varit med sen första platsbesöket för 13 år sen.

Ann-Sofi Laurin är projektledare på VKS Vindkraft i Sverige AB. Hon har varit med sen första platsbesöket för 13 år sen.

Foto: Lina Gillman

Tjällmo2023-06-20 07:00

– Klart det känns otroligt roligt att allt snurrar och fungerar bra, säger Ann-Sofie Laurin, projektledare VKS Vindkraft i Sverige AB, som har varit med sen det första platsbesöket för 13 år sen. 

Själva bygget startade i februari 2021 och just nu är de flesta av de elva turbinerna uppstartade. Ann-Sofie Laurin förklarar att det krävs många testtillfällen innan vindkraftverk går igenom slutbesiktning.

undefined
Totalt har det byggts elva vindkraftverk och förhoppningen är att alla ska vara i drift i slutet på juni.
undefined
Ann-Sofi Laurin, projektledare VKS Vindkraft, säger att anläggningen ska generera el till 30 000-40 000 hushåll.

– Självklart ska allt genomgå testprocesser innan det godkänns, men redan nu under provtillfällena producerar turbinerna ström. När alla är godkända kommer elen att användas av 35 000-40 000 hushåll genom Vattenfalls regionala nät. All el som skapas här, används här.

Ove Caesar från Tjällmo byalag är också på plats och berättar att han upplever att ortsborna nu är genomgående positiva till vindkraftparken.

– I en undersökning vi gjorde tillsammans med alla de tolv föreningar som ingår i byalaget var 85 procent positiva. Även om det kanske inte har varit ortsbor som har arbetat på byggarbetsplatsen så har det genererat mycket positivt för byn ändå. För bland annat butik, vandrarhem och restaurang.

undefined
Ove Ceasar som är aktiv inom Tjällmo byalag är positiv till att projektet nu är i slutfasen.
undefined
Lars Laurin, Ann-Sofi Laurin och Ove Ceasar är alla nöjda med hur projektet fallit ut även om det har tagit 13 år.

Lars Laurin som är informationsansvarig berättar att företaget även kommer att avsätta en bygdepeng till lokala företag och föreningar i området.

Hur mycket är den bygdepengen?

– Cirka 10 000 kronor per vindkraftverk och år. 

Ann-Sofie Laurin fyller i.

– Utan lokalbefolkningens stöd hade ett sånt här projekt aldrig startat. 

undefined
Lars Laurin står under vindkraftverk nummer 16 och förklarara att allemansrätten ska råda här igen så snart platsen inte längre är en byggarbetsplats.

När beräknar ni att testperioden är slut och alla vindkraftverk är slutbesiktade?

– Alla ska vara helt i drift i slutet av juni. Då kommer vi även att forsla bort de byggnader som fungerat som vår arbetsplats under projektet.

På väg till vindkraftverk nummer 16 åker vi på rejält tilltagna grusvägar.

– Ja, det behövs ordentliga vägar när de lastbilar som kom med rotorbladen var mer än 80 meter långa, säger Lars Laurin med ett skratt. 

Vindkraftverket är i full rörelse och de 76 meter långa rotorbladen snurrar ovanför våra huvuden. 

– Det många kanske inte vet är att vi snart åker härifrån. Och när det inte längre är en byggarbetsplats är det allemansrätten som gäller här igen. Vindkraftverken hindrar inte friluftsliv, så snart är det fritt fram att exempelvis plocka bär och svamp precis här, säger Lars Laurin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!