Så lever landsbygdens småföretag i coronatider

Tjällmoföretagarna klarar sig relativt väl i coronatider. Vi har träffat fem av dem och erfarenheterna är litet olika.

Anders och Tobias Augustsson äger Tjällmo Vatten & Värme

Anders och Tobias Augustsson äger Tjällmo Vatten & Värme

Foto: Rolf Hansson

tjällmo2020-11-09 20:00

TJÄLLMO GÄSTIS

Jag minns datumet exakt, det var den 12 mars. Våren var i princip fullbokad med gäster och grupper och vi såg fram emot att som vanligt anställa extrapersonal.

undefined
Monica Wall äger Tjällmo Gästis, som numera är frukosthotell

Monica Wall drev vid den här tiden Tjällmo Gästis, med full hotell- och matservice. 

April, maj och juni var nu fullbokade och julibokningarna väntade om hörnet. Men från den 12 mars vändes allt uppochner, bokningssidorna fortsatte att rassla, men nu handlade det om avbokningar. 

– På grund av coronapandemin tappade vi i princip varenda bokning, det blev helt tomt i kalendern. Och därmed såg vi också ett tomt bankkonto framför oss. I vår bransch ser året ut så att i februari är det tomt i kassan och det är just i mars som man börjar bygga upp ekonomin för de kommande tolv månaderna.

Vad hände i dina tankar dåvar paniken nära?

– Nej, faktiskt inte. Vi var ändå sedan rätt länge inne på att - efter sex år - lämna Gästis och sälja anläggningen och gå vidare i livet. Så vi tänkte nog mycket på att det nya läget kunde innebära möjligheter. 

Men hur gick det sedan över sommaren stendött eller?

– Nej, det blev konstigt nog tvärtom. När man ändå kunde resa inom Sverige var det som att proppen gick ur. Folk verkade vara desperata och frampå sommaren fick vi väldigt många förfrågningar och bokningar, vi hade plötsligt fullt 

Helt enligt plan har hotellverksamheten ändrat karaktär och skala under hösten. Nu erbjuds endast logi och frukost. Matsalarna hyrs ut till nyetablerade Rosa Äpplets Café, Bageri och Musteri. 

Hur går det om coronaläget fortsätter en längre tid.

– Nu tar vi bara emot bokade grupper och med den litet mindre skalan kommer vi att kunna hålla igång verksamheten på en bra nivå – också om pandemin drar ut på tiden.

TJÄLLMO BYGGSERVICE AB

Funderade inte så mycket, kanske om det skulle bli lite mindre jobb ifall folk blev sjuka.

undefined
Per Eloff, enmansföretagare och ägare till Tjällmo Byggservice AB

När coronapandemin blev en verklighet för svenska folket hade Per Eloff fullt upp att göra. Och den lilla misstanken att uppdragen skulle minska visade sig vara helt ogrundad.

Tjällmo Byggservice AB är inriktad mot byggnation av olika slag, tillbyggen, altanbyggen, kök med mera. Per är enmansföretagare och har inga anställda. 

– Nej, jag har egentligen för mycket att göra, och det ser ut så ända fram till semestern.

Vilka problem har du stött på i samband med pandemin?

– Inga alls faktiskt, jag har fått mina materialleveranser och jobben har ramlat in som förut.

Du misstänkte att folk kanske skulle bli mer sjuka och inte behöva dina tjänster lika mycket?

– Ja, men så blev det inte, snarare tvärtom. Kanske är det så att många är hemma i bostaden lite mer och funderar mera på att se om och förändra hemma.

Du jobbar mycket hemma hos folk hur går det att hålla distans?

– Det är inga problem, man får tänka efter förstås. Och så tvättar man händerna lite oftare numera.

BKK BIL- OCH MASKINSERVICE AB

Min första tanke handlade om att grabbarna inte fick bli sjuka så dom inte kunde jobba! 

undefined
BKK Bil- och Maskinservice AB ägs av Krister Karlsson

Krister Karlsson, som äger BKK Bil- och Maskinservice AB, var till en början mest bekymrad över arbetskamraternas hälsa och förstås sin egen. Verkstaden har alltid haft mycket att göra.

Vad betyder coronapandemin för er del?

– Den största skillnaden nu, mot hur det brukar vara, är att det är svårt att få tag på reservdelar. Leverantörerna säger att man drabbas av corona och att det är svårt att producera grejer. Och det gör att det blir svårt att planera och att kunderna får vänta på sina fordon. Det kan handla om flera veckor ibland. 

Det låter som att ni har rätt fullt trots pandemin?

– Överfullt! Vi har minst lika mycket jobb som tidigare. 

Och ni har inte behövt permittera någon?

– Nej. Vi är tre montörer, och jag själv, och vi har att göra här så det räcker.

Vad tänker du om säkerheten för er och kunderna?

– Man är ju hela tiden rädd att någon av oss ska bli sjuk och också att vi själva ska smitta någon kund. Så vi vill inte att man kommer så nära inpå här vid receptionsdisken. 

DRÅSA GÅRD

Min första personliga upplevelse av coronapandemin var att butikshyllorna var tomma på vissa varor.

undefined
Inge vad Gerwen har 120 mjölkkor på Dråsa Gård

Inge och John van Gerwen driver Dråsa Gård. På gården produceras mjölk och nötkött. För att klara verksamheten har man en heltidsanställd och två inhyrda medarbetare.

– När jag såg de tomma hyllorna i butikerna tänkte jag att det kanske var bra att människor ser vad som händer när vi i Sverige inte har tillräcklig beredskap med produktion av mat och andra varor.

Men hur tänkte ni att er egen verksamhet skulle påverkas av pandemin?

– Vi väntade oss inga större konsekvenser. Det enda som faktiskt hände i början var att mjölkpriserna sjönk under en tid, men nu är de tillbaka på den gamla nivån. 

En viss del av det egna köttet säljs via REKO, som är en lokal sammanslutning av konsumenter och producenter av livsmedel. Försäljningen sker utomhus och vid särskilda tillfällen.

Så hur har coronapandemin påverkat er verksamhet?

– Försäljningen via REKO har ökat. Folk är inte så benägna att gå in i en butik nu, många lägger också ner mer tid och omsorg på den vardagliga matlagningen när man är hemma på dagarna.

TJÄLLMO VATTEN & VÄRME

Plötsligt kunde vi ägna oss åt sådant som hade legat litet efter, men som ändå måste göras. 

undefined
Anders och Tobias Augustsson äger Tjällmo Vatten & Värme

Tjällmo Vatten & Värme drivs av de båda ägarna Anders och Tobias Augustsson tillsammans med ytterligare tre heltidsanställda.

Tobias berättar att det var vid påsktid som telefonen inte gick lika varm som tidigare och de såg att de fick litet andrum.

Hur ändrades er verksamhet när pandemin slog till?

– Å ena sidan verkar folk ha tvekat och hållit igen med investeringskostnader. Men efter ett tag kunde vi se att många nu hade både tid och lust att förbättra sina bostäder, kanske istället för att lägga sina pengar på resor.

Så ni har haft fullt upp trots coronapandemin?

– Ja, det har rullat på. Men en del kunder avvaktar med större investeringar eftersom man nog känner sig osäker på den ekonomiska framtiden. Å andra sidan har de litet mindre jobben ökat i antal, då handlar det mycket om villajobb.

Och ni har inte behövt permittera någon medarbetare?

– Nej, alla behövs.

Ni jobbar ju mycket hemma hos era kunder är det svårt att hålla den sociala distansen? 

– Det där har konstigt nog förändrats sedan i våras. Till en början var man väldigt noga med att hålla avstånd, nu känns det som att det är tvärtom. Ibland märker man till och med vad folk har ätit till frukost och det är inte så angenämt...

Tjällmo

Tjällmo, beläget norr om Motala tätort, har drygt 550 invånare. Inklusive den omkringliggande landsbygden är befolkningen cirka 1000 personer.

Orten har en skola till år 6, förskola och fritidshem. Biblioteket ligger i skolan. I anslutning till skolan och bygdegården finns också en idrottshall och i bygdegården finns en fritidsgård för ungdomar.

Källa: motala.se

Karta: Tjällmo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!