Nu ska Tjällmo in på kartan

Ett till synes litet problem kan bli till synes oövervinnerligt om man bor i utkanten av Motala kommun. Fråga byalaget i Tjällmo. I två år har de förgäves kämpat för att få en busshållplats flyttad 150 meter.

Eldsjälen Karl Hellmark fick motta ett förtjänsttecken ur landshövding Björn Erikssons hand när byalaget i Tjällmo kallade till bystämma i bygdegården igår kväll.

Eldsjälen Karl Hellmark fick motta ett förtjänsttecken ur landshövding Björn Erikssons hand när byalaget i Tjällmo kallade till bystämma i bygdegården igår kväll.

Foto:

TJÄLLMO2003-09-30 05:46

- Jag har tjatat och tjatat ända sen jag gick med i det här byalaget för drygt två år sen. Och jag har blivit lovad flera gånger att de skulle "se över saken" som det så fint heter. Men inget händer.

Barbro Lindgren är styrelseledamot i byalaget.

Hon är arg.

- Kommunalrådet Johan Andersson har varit här och sagt att han ska ta tag i det här. Men inget händer. Senast sa de helt plötsligt att jag skulle ta kontakt med Vägverket, suckar hon.

Trafikfarlig

Där fick hon till svar att det skulle kosta 200 000 kronor att flytta stolpen.

- Men herregud, svarade jag, du ska inte bygga en ny busshållplats, vi vill bara ha stolpen flyttad!

Busshållplatsen ligger mitt i centrala Tjällmo och används av skolbussarna när barnen ska till och från skolan.

- Det är trångt och bökigt och ibland rent livsfarligt när barnen ger sig ut bland bussarna, berättar Barbro Lindgren.

Därför har de bett kommunen att flytta hållplatsen 150 meter, till en vändplan där det finns gott om plats.

Alla är överens

- Alla är med på det. Såväl skolans personal, skolbarnen, deras föräldrar som chaufförerna. De enda som inte förstått hur viktigt det här är för oss, det är de som bestämmer.

- Vi har till och med företagare här i Tjällmo som erbjudit sig att utföra jobbet, men si det går inte, säger hon och suckar igen.

Får kämpa hårt

Den här typen av frågor är typiska för ett byalag. Till synes små problem men som kräver mycket kraft av invånarna på en liten ort.

Per Jansson är ordförande i byalaget som startade för tre år sen.

- Vi arbetar för att utveckla landsbygden lika mycket som vi kämpar för att behålla det vi har idag. Bystämman som vi arrangerar är till för att informera våra boende i Tjällmo vad som är på gång och få reda på vad de vill att vi ska arbeta med.

En av punkterna på dagordningen var det ständigt nedläggningshotade biblioteket.

- Jag försökte att få upp någon politiker eller tjänsteman från kommunen som kunde berätta för oss om hur de ser på biblioteket här uppe, men ingen hade tid, säger Per Jansson med tydlig bitterhet i rösten.

Pris till Karl Hellmark

Landshövding Björn Eriksson var däremot på plats. Med sin klara och tydliga stämma hördes han säkert till Gode-gård ...

- Det här är mitt 98:e besök hos ett byalag så nog har jag östgötarekord i den kategorin, det är ett som är säkert, skojade han.

Han berättade också om vikten av att ha en dialog med olika makthavare, inte minst de kommunala, och att samverka över gränserna mot andra landsbygdsorter.

Han fick också äran att dela ut ett förtjänsttecken till Tjällmobon Karl Hellmark som arbetat väldigt många år i RTP, Riksföreningen för trafik- och polioskadade, Röda korset, lantbruksmuseet och inte minst Tjällmo marknad som han basade för i över 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om