I en medievärld under förändring, med ett minskande antal reportrar, blir det allt svårare att rapportera om händelser från landsbygden. För att råda bot på problemet har Öst Media valt att dra igång ett projekt där lokalbefolkningen får bidra.
– Det här är ett demokratiprojekt i första hand, säger projektledaren Henrik Lindberg.
Först ut var Ydre360, och nu har det blivit dags för Tjällmo att synas via Tjällmo360, som finns på MVT.se. De som rapporterar är Ulrika Johansson, Åsa Gellerstedt och Dennis Hovlund.
– Det verkade kul att få visa att det faktiskt händer mycket i Tjällmo. Det är alltid något på gång, säger Åsa Gellerstedt, som är inflyttad från Linköping.
Syftet med satsningen är att belysa det Henrik Lindberg kallar vita fläckar, platser som faller bort i medias rapportering. Detta görs genom engagerade människor som vill berätta om sin ort. Hittills har projektet fått positiv respons.
– Det har varit väldigt roligt. Många läser materialet och tycket att det är intressant, vilket är vad vi har hoppats på, säger Henrik Lindberg.
Tjällmo360 är en blogg och även om många av texterna liknar redaktionellt material så är formen friare. Och allt som skrivs granskas av reportrar innan det publiceras.
– Målet är att hålla upp antalet journalister så gått det går, men vi har tvingats skala ner antalet reportrar av ekonomiska skäl. 360-medverkarna får inte betalt utan är med frivilligt, säger Henrik Lindberg.
Att arbetet är oavlönat stör inte Ulrika Johansson, som för nuvarande är mammaledig med sitt andra barn.
– Jag har alltid tyckt om att skriva och varit duktig på det. Så jag tyckte det var roligt att få en chans att skriva. Man behöver inte ha betalt för det, säger Ulrika Johansson.
Åsa och Ulrika har redan hunnit producera några texter, bland annat om arkivens dag och om en kvinna som precis fyllt 99 år. Målet är att skriva två artiklar i månaden.
– Men det känns som att man kan klämma in ännu fler, säger Åsa Gellerstedt.
Vad som skrivs är egentligen inte det viktiga, så länge det är lokalt. Det kan vara allt från en text om ett lokalt evenemang till ett personporträtt på någon som bor på orten.
– Jag tycker att det är viktigt att landsbygden får en röst. Det är inte bara i stan folk lever, utan det är här ute med, säger Ulrika Johansson.