- Så länge krogen är stängd kan man prata glatt och umgås i köket men när gästerna sitter och väntar på maten är vi till hundra procent fokuserade på det vi gör, säger stjärnkocken Christer Lingström som gästspelar i Tjällmo under två dagar.
Han driver sedan 25 år Edsbacka Krog i Sollentuna utanför Stockholm. Att han under onsdagen och torsdagen har befinner sig i Tjällmo beror på att Fredrik Eklund, som tillsammans med hustrun Karin och Ann-Catrin Måbäck äger Gästgifvaregården, själv arbetade på Edsbacka Krog under 1990-talet.
- Att få hit Christer har varit en dröm sedan vi öppnade. Det blev en aha-upplevelse att få jobba med honom igen i går. Det är enormt noggrant och alert i Christers kök, säger Fredrik.
Sedan 2000 har Edsbacka Krog, som enda restaurang i Sverige, två stjärnor i Guide Michelin. Hårt och seriöst arbete är Christer Lingströms förklaring till framgångarna.
- Vi har byggt upp ett team av människor som kan stötta och hjälpa varandra. Det får aldrig gå fel.
En gång om året gör Christer Lingström ett gästspel någonstans i Sverige. Under onsdagen anlände han till Tjällmo för att dirigera sin egen köksmästare och en av kockarna från Edsbacka Krog samt Fredrik Eklund och två lokala kockar i tillagningen av en sjurättersmiddag.
- Det är en historisk promenad genom menyer på Edsbacka krog men med östgötska inslag, förklarar Christer.
I Fredrik Eklunds restaurangkök är de sex kockarna i full gång fastän klockan inte ens är tolv. Onsdagens middag för cirka 50 personer är sedan många timmar avklarad och nu förbereds likadana råvaror till kvällens föreställning för samma antal gäster.
Jimmy Andersson förbereder varma chokladbakelser. Pelle Bring borrar små hål i potatis. Henrik Pettersson svarvar palsternacka och morötter som sedan tar formen av små garnnystan. Fredrik Eklund springer över till den lokala Ica-handlaren för att köpa fler tomater. Edsbackas egen köksmästare Fredrik Pettersson har just tillagat lunchen på överbliven gös. Även kockar måste äta.
Christer Lingström själv ser till att en av rätterna görs serveringsklar för vår skull. Karamelliserad ankleverterrin med vinägrette av jordgubbar. Med precision placeras varje råvara på rätt plats på tallriken.
När fotograferingen är avklarad sätter vi skeden i anklevern och doppar den i jordgubbssåsen. Det smälter i munnen och vi önskar att vi kunde stanna hela kvällen.