En morgon för ett par veckor sedan kom Anki Pettersons tioåriga styvdotter ner till frukosten, visade upp sin telefon och undrade vad det var hon hade fått för konstiga meddelanden från sina kompisar. Telefonen hade varit avstäng ett tag men nu fanns där två nya meddelanden i Kik-chatten. De var båda likadana, ett så kallat kedjemeddelande.
– Jag fick också kedjemeddelanden, eller rättare sagt kedjebrev, på min tid. Men då stod det ju mest att om du inte skickar det här vidare till så och så många av dina vänner så kommer du inte att bli kär. Det här är något helt annat, säger Anki Pettersson.
Av meddelandena framgick att om mottagaren inte skickar det vidare till 15 kompisar kommer man snart att dö. Sen följde exempel på barn som inte följt uppmaningen, till exempel en pojke som bara skickat meddelandet vidare till sju kompisar och som därefter avlidit i en bilolycka.
Anki Petterssons styvdotter tyckte inte att meddelandet var så farligt med det gjorde däremot Anki själv.
– De är så unga, jag tycker inte att det är okej att de skickar sådana meddelanden till varandra. Jag ville ringa polisen men beslutade mig i stället för att kontakta skolan.
På skolan visade sig personalen vara medveten om kedjemeddelandena och att de även diskuterat dem med eleverna. Men däremot hade man inte gått ut med någon allmän information till föräldrar.
– Det är det här som är det värsta med internet och smarta telefoner. Det är ju omöjligt att hålla koll på allt som barnen gör. Skolan borde informerat oss, säger hon.
Lina Rahm, rektor vid skolan bekräftar att man pratat med den berörda elevgruppen när man fått kännedom om att meddelanden skickats runt bland eleverna. Hon menar dock att man också pratat med de berörda föräldrarna.
-- Vi jobbar kontinuerligt med frågor kring internet, för det poppar hela tiden upp nya saker, säger hon.
Enligt Lina Rahm har pedagogerna nyligen fått en föreläsning om kik och andra internetfenomen. Efter höstlovet kommer dessutom två representanter från kommunens BarnCentrum till Tjällmo skola för att prata med föräldrarna om nätetik.
– Det är viktigt att vi vet vad barnen möter på nätet och hur vi ska kunna ställa rätt frågor, utan att barnen känner sig över övervakade.
Föreläsarna från BarnCentrum ska också komma och prata med barnen på skolan.
– Barnen måste lär sig att vara kritiska mot vad de ser och läser på internet, och att tänka efter innan det skickar någonting vidare. Men vi vill också att de ska känna sig stärkta och våga höja sin egen röst vad gäller internetfrågor, avslutar Rahm.