I utredningen och inventeringen, som utfördes av länsstyrelsen i Östergötland innan bygget av vindkraftverket drog igång, hittades flera fornminnen samt övriga kulturhistoriska lämningar i området. Fornminnen har det högsta skyddet i kulturmiljölagen och övriga kulturhistoriska lämningar faller under en lägre skyddsnivå.
– Länsstyrelsen har rekommenderat att fornlämningar såväl som övriga kulturhistoriska lämningar ska märkas upp i fält med ett skyddsområde om minst tio meter från deras ytterkanter i syfte att tillse att de inte skadas, säger Åsa Westin antikvarie och arkeolog på länsstyrelsen.
Det är några av lämningarna i den lägre skyddade kategorin som nu förstörts i och med etableringen av vindkraftparken. Men det har godkänts i förväg, menar projektledaren på VKS vindkraft:
– Vägar och verksplatser i området har utformats för att i största möjliga mån undvika lämningar. Dock så berörs ett mindre antal övriga kulturhistoriska lämningar, kolbottnar, av byggnationen och detta har samråtts med såväl länsstyrelse som Skogsstyrelsen, säger Ann-Sofi Laurin som är projektledare på VKS vindkraft.
Under det nu pågående arbetet har ytterligare lämningar upptäcks. Varpå länsstyrelsen har kontaktats för att utföra en arkeologisk undersökning för att arbetet sedan ska kunna återupptas under övervakning av länsstyrelsen.
Lars Laurin, delägare och informationsansvarig VKS vindkraft, förklarar vidare att utredning och undersökningar av området utfördes innan själva byggnationen. Det gjordes för att anpassa vindkraftparken efter lämningarna som upptäckts och för att i största möjliga mån undvika att göra åverkan på dem.
– Det handlar i första hand om att det går åt mycket tid om en lämning upptäcks vid pågående byggnation, då utredning och rapportering stoppar pågående arbete, säger han.
Han understryker att samarbetet med både lokala aktörer som hembygdsföreningen och länsstyrelsen har varit mycket god. Han upplever att den omfattande utredningen av området som utförts av länsstyrelsens arkeologer är positiv även för bygden.
– Inför en etablering av vindkraft inventeras och undersöks ett område mycket noga, lämningar och värden identifieras och registreras. Det är många kulturhistoriska spår och skogsbrukshistoria som upptäcks vid dessa inventeringar, värden som annars hade varit okända. Det bidrar stort till att öka kunskapen om ett område.