"Vädret påverkar absolut vår arbetsdag väldigt mycket"

Snön och halkan påverkar medarbetare inom hemtjänsten, som oavsett väder och väglag måste se till att de äldre får vad de behöver.

Emma Karlsson och Marion Princic jobbar inom hemtjänsten i Tjällmo. Snö och halka försvårar arbetet, men de båda upplever att de äldre har förståelse för det.

Emma Karlsson och Marion Princic jobbar inom hemtjänsten i Tjällmo. Snö och halka försvårar arbetet, men de båda upplever att de äldre har förståelse för det.

Foto: Privat

Tjällmo2024-01-04 15:13

Snö, blåst och is – och därmed också halka. Det är vad undersköterskorna Marion Princic och Emma Karlsson, som båda två jobbar inom hemtjänsten i Tjällmo, får hantera i sitt dagliga arbete just nu.

– Vädret påverkar absolut vår arbetsdag väldigt mycket, konstaterar Marion Princic.

undefined
Många vägar är hala och isiga just nu. På landsbygden utanför Tjällmo får hemtjänsten köra försiktigt.

Påverkas de äldre på något sätt?

– Nej, de får sina insatser. Sedan kan det vara så att man kanske blir lite senare, säger Emma Karlsson.

Hon upplever att många äldre ute på landsbygden har förståelse för att vintervädret påverkar.

– De tycker mer att ”herregud, kom du hit i dag med?”, säger hon med ett skratt innan hon tillägger:

– De är väldigt överseende.

Hemtjänstgruppen i Tjällmo täcker ett stort område, från Tjällmo till Kvarn, Finspång och länsgränsen till Närke. Väglaget har därför varierat sedan snön kom, enligt undersköterskorna. Värst har det varit ute på landsvägarna. Trots höga bilar med dubbdäck funderar Emma Karlsson ibland över huruvida hon kommer ta sig fram genom snön.

– Just i dag (torsdag) är vägarna bra för de har hunnit med att få undan, men i går var det drivor på vägarna. Tar man sig fram eller inte? Blir man stående?

undefined
Emma Karlsson, undersköterska inom Tjällmos hemtjänst, berättar att alla som ska få ta del av hemtjänstens insatser får göra det – trots vintervädret. "Sedan kan det vara så att man kanske blir lite senare", säger hon.

Snödrivorna har också lagt sig utanför de äldres hus.

– När man kommer till pensionärerna och deras privata hus är det inte alltid skottat eller sandat. Ibland är det is och halt, säger Marion Princic.

Hon berättar att hon och kollegorna ibland måste skotta sig fram för att kunna ta sig in i bostäderna.

– Men egentligen har vi också en tidsplan som vi ska följa så absolut påverkar det vårt jobb, att vi blir senare.

Vad innebär det då? Hinner ni med det som ska göras på en vanlig arbetsdag?

– Vi jobbar längre så klart om vi inte hinner, för de betalar för sina besök och ska få den tid som de betalar för och som vi har planerat för, säger Marion Princic.

undefined
Emma Karlsson och Marion Princic, undersköterskor inom hemtjänsten i Tjällmo.

Har ni behövt jobba över många dagar sedan snön kom?

– Nej, vi har väldigt bra dialog med vår planerare här i Tjällmo och vi har sagt att vi behöver lite luftigare. Hon har försökt att lägga lite mer luft emellan där hon vet att det är restid, säger Emma Karlsson.

Hon förklarar:

– Från och med första januari nu är vi en personal till på morgonen för att planeringen innan var väldigt tight.

– Tycker vi att det inte funkar med planering eller körväg säger vi till och då blir det en förändring. Man måste alltid ha en dialog med planeraren och chefen, fyller Marion Princic i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!