Amerikanska kocken som nu är glasstillverkare i Tjällmo

Chris Wall kom till Sverige för kärlekens skull och efter en yrkeskarriär som kock har han nu följt sin dröm att satsa på glasstillverkning.

Chris Wall berättar att han gillar att göra glassmaker som han själv gillar. Men vill även erbjuda de klassiska smakerna.

Chris Wall berättar att han gillar att göra glassmaker som han själv gillar. Men vill även erbjuda de klassiska smakerna.

Foto: Lina Gillman

Tjällmo2024-09-21 19:30

– Man skulle kunna säga att jag är Tjällmos glasskung, men så finns det också bara en glasstillverkare i byn, skrattar Chris Wall som driver Glassmakeriet. 

Vi möts i den gröna byggnaden vid länsvägen intill den lokala Ica-butiken på orten. Chris har precis gjort en kopp te och berättar att han redan planerar nya glassmaker. 

– Jag öppnade Tjällmo glassmakeri och mathantverk i början på juni i år. Med innan dess har idén och drömmen att få tillverka glass funnits i fler år. Jag närmar min pension och kände att det var lite nu eller aldrig, så jag valde att köra på nu. 

Chris är ursprungligen från USA och kom till Sverige 1994 för kärlekens skull. Han mötte sin fru Monika på ett kryssningsfartyg i Sydamerika. 

undefined
Chris Wall visar hur han sätter i alla de rengjorda delarna som behövs till glassmaskinen.

– Jag jobbade som kock där och har arbetat inom den branschen hela mitt liv. 

Här i trakterna har han hunnit driva både Gästgiveriets restaurang i Borensberg i sex år och Tjällmos gästgiveri fram till 2018.

– I Borensberg fick jag lära mig hur äkta svensk husmanskost ska göras. Jag försökte freestyla lite med att exempelvis ha lök i fläskpannkakan eller göra en löksås brun istället för vit. Det gick inte hem hos svenskarna så det var bara att skämta att det var gjort på kaliforniskt vis och sen aldrig göra om det, säger Chris och skrattar.

Efter en cancerdiagnos sålde Chris och hans fru gästgiveriet i Tjällmo.

– Det är väldigt stressigt att arbeta i kök som har à la carte. Man vet aldrig om maten kommer att räcka, om det kommer folk, eller om maten faller alla i smaken. Därför passar det här med glasstillverkning mig perfekt. Har du någonsin sett någon vara missnöjd efter att ha ätit en glass?

undefined
Glassmaskiner är kostsamma och kan gå på upp mot 200 000 kronor,

Hur kommer det sig att det blev just glass?

– Jag gillar att prova olika saker. När jag genomgick min cancerbehandling hade jag perioder där jag sov väldigt lite och hade mycket tid att tänka och planera för mina glassidéer. Utöver glass gör jag även praliner och andra mathantverk, men glassen är det jag koncentrerar mig mest på. 

Första sommarsäsongen har avverkats och Chris tycker att det har funkat helt ok.  

Tror du att finns en tillräckligt stor efterfrågan för att driva en glassverksamhet i lilla Tjällmo?

– Jag är en sån som tänker att allt löser sig. Och kan glassbilen åka omkring mitt i vintern och sälja glass så ska nog jag klara mig här på sommaren, säger Chris och skrattar.

– Jag gillar att tänka mer på samhällskänslan än att bara utgå från individnivå. Tjällmo är hemma för mig och jag brinner för det lokala.

undefined
Det finns plats för tolv glassmaker i Chris frys. Han berättat att smaker som rabarber, vanilj och lakrits varit populära under sommaren.

Hans egentillverkade glass som görs i rummet bredvid serveringslokalen är till 90 procent ekologisk och flera råvaror är lokala.

– Mjölken är exempelvis från Dråsa gård som ligger några kilometer härifrån och jag brukar skämta om att jag i princip vet vad kossorna heter som mjölken kommer från. För första gången fick jag också använda slut på all rabarber från vår trädgård. Det är något speciellt med just Tjällmo, det känns som att alla hejar på alla när någon försöker höja bygden.

På vilket sätt menar du?

– När jag behövde hjälp med elen inför öppning stod vår lokala elektriker utanför dörren på en timme. Samma när jag kom på att vår glassfrys inte skulle gå att få igenom ytterdörren, då fick jag helt plötsligt hjälp att skruva bort dörrkarmen och en bonde stod utanför med sin gaffeltruck för att hjälpa mig lyfta in den 300 kilo tunga frysen. 

Hur hittar du inspiration till nya glassmaker?

– Dels vad jag själv tycker är gott och spännande att prova. Men också vad kunder frågar efter och så vill jag kunna erbjuda klassiska smaker med. Jag har en kollega som har fått agera försökskanin på de flesta smaker.

Är det någon smak som folk varit mer nyfikna på än andra?

– Jordnötsglassen med kolasås, mjölkchoklad och nötter har varit populär. 

undefined
Utöver sommaren så planerar Chris att ha öppet vissa helger under andra delar av året.

 

undefined
"Jag gillar att prova olika saker" säger Chris som nu satsar på glasstillverkning.

Chris jobbar som kock på Skolgårda skola och har haft öppet i sommar under sin semester. 

– Det ger så mycket energi att stå och skopa glass och prata med människor.

Hur se dina planer ut inför nästa säsong?

– Jag kör på och kommer även att ha öppet vissa helger även under de andra årstiderna. Klart det finns delar jag vill utveckla, men jag vill inte heller göra det för stort. Det ska vara så stressfritt och trevligt som möjligt. Men att ha mer som en gårdsbutik vore lite av en dröm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!