Företaget Previdensia som är nyblivna ägare av gästgiveriet i Tjällmo, arbetar till vardags med att hjälpa människor med neuropsykiatriska funktionsvariationer genom handledning, utbildning och anpassat stöd. De såg det som naturligt att se över hur de skulle kunna hjälpa till i samband med den pågående flyktingvågen.
– Alla vet att det är krig i Ukraina och att kvinnor och barn flyr. Utifrån dessa människors behov av skydd började vi diskutera möjligheten att växla om verksamheten för att kunna möta detta, berättar Tobias Svedman, en av Previdensias grundare.
Företagets initiativ har nu resulterat i ett samarbete med Motala kommun.
– Kommunen har kontaktat oss och efterfrågat hjälp med boendeplatser för dem som flyr kriget och vi har sett över möjligheterna att kunna hjälpa till. Vi är i full gång med att förbereda.
De exakta detaljerna kring flyktingmottagandet är fortfarande oklart eftersom dialogen med Motala kommun fortgår. Men de är redo att ta emot människor från början av nästa vecka.
– Kommunen har meddelat Migrationsverket att vi kan ta emot flyktingar från och med måndag. Informationen som vi fått från kommunen är att de inte vet exakt när eller hur många människor som kommer. Vi fortsätter att göra i ordning och färdigställa.
Vilka förberedelser har ni gjort?
– Vi har förberett sängplatser och gått igenom och planerat lokalerna samt pratat ihop oss kring rutiner.
Behöver ni något som privatpersoner kan hjälpa till med som leksaker eller kläder?
– Ja, det kommer säkert att behövas men det är för tidigt att säga just nu. När vi vet mer kan vi förmedla behovet via byalaget i Tjällmo. Vi har redan mött positiv respons från Tjällmos invånare.
I ett tidigt skede valde Previdensia att vända sig till byborna för att höra deras åsikter om planerna på att ta emot kvinnor och barn från krigets Ukraina. De valde att ställa frågan via sociala medier.
Reaktionerna lät inte vänta på sig, och de visade sig vara väldigt positiva. Bland kommentarerna finns: "Att erbjuda hjälp och stötta de som drabbas av kriget med boende på Gästis är så bra", "Har man möjligheten att hjälpa så är det en självklarhet i mina ögon fint av er att ställa upp!" och "Det vore väl fantastiskt att kunna möta upp dessa människor".
De nya ägarnas tanke med lokalerna från början var ett tillfälligt dygnet-runt boende med sysselsättning och stöd för barn och ungdomar inom autismspektrat, med och utan neuropsykiatriska diagnoser. Verksamheten skulle inte starta förrän nästa år med ett personalbehov på sex till åtta personer. Kanske kommer den nya inriktningen och uppstarten i Tjällmo att leda till omgående nyanställningar, tror Tobias Svedman.
– Det vet vi inte till hundra procent, men antagligen blir det så. Det beror på upplägget. Vi har redan en anställd som ansvarar för fastigheten och uthyrning av rummen.
Tidsplanen för omställningen är beroende av hur situationen och kriget i Ukraina utvecklas, konstaterar Tobias Svedman.
– Vi vill göra allt ordentligt, och vi vet inte idag omfattningen av flyktingkrisen. Vi för en dialog med kommunen för att kunna hjälpa till och sedan får tiden visa resten.
Företaget har fler lokaler i Östergötland förutom det nyförvärvade gästgiveriet i Tjällmo, men Tobias Svedman vet ännu inte om någon liknande omställning kommer att ske på fler ställen.
– Det vet vi inte i dagsläget, vi får se hur allt fortlöper både gällande kriget och vår egen verksamhet.