De satsar på nya verksamheter hemma på gården

"Jag har alltid haft en dröm om att ha en egen restaurang" säger Tony Skännestig om den nya satsningen.

Tony och Anja Skännestig är glada över sin nyinskaffade matvagn.

Tony och Anja Skännestig är glada över sin nyinskaffade matvagn.

Foto: Rolf Hansson

Tjällmo2021-06-06 10:00

Visionen stannar emellertid inte vid att vilja servera god mat på sin gård Ekesund ute på slätten, den är större än så. Varken Tony eller hustrun Anja Skännestig är utbildade matmänniskor, däremot är båda två kreatörer, var och en på sitt sätt. Tony med sitt stora matintresse och Anja som dekoratör och möbelrenoverare. Båda möter upp när vi träffas för att prata om framtidsvisionerna. 

undefined
Tony och Anja Skännestig i sin matvagn.

– Vi kommer att starta en möbel- och inredningsbutik här ute, där serveringen är tänkt att bli ett komplement. Vi tror att det kan bli ett trevligt besöksmål, säger Tony. 

Ni tjuvstartade med maten och första tiden är avklarad, hur har starten varit?

– Omtumlande. Vi visste ju inte alls hur många kunder vi skulle få. Det blev fler än beräknat, så det hände tyvärr att maten tog slut före stängning. Men kunderna såg glada ut ändå, och några har återkommit. 

undefined
Dagens sista kund Fredrik Scapaticci tillsammans med Skännestig.

Under den här perioden är det grillrätter som de satsar på, men det kommer att förändras när butiken är igång. De tror att den sannolikt kommer att öppna någon gång under sommaren. 

– Då blir det nog mera av kalla rätter, kanske pajer och sallader, säger Tony.

Men om vi tar det från början, hur startade det hela?

– För något år sedan fick vi anledning att stanna upp i livet och fundera på framtiden, berättar Anja. 

Paret som då bodde i Linköping ville ta ett nytt steg.

– Vi hade ju våra visioner sedan länge, och så dök den här fantastiska gården upp, kanske litet tidigare än vi hade tänkt oss. Vi har länge velat ha en gård och här finns så många möjligheter. 

Så förutom möbler, inredning och mat finns planer på att starta Bed & Breakfast i en av gårdens sidobyggnader.

undefined
Eksunds omgivningar ger många möjligheter för Anja och Tony Skännestig.

Och vad tror ni om framtiden? Vad kommer att vara svårast?

– När det handlar om en så pass liten volym som hos oss blir det lite osäkert att beräkna åtgången. Och om verksamheten växer måste vi kanske hitta någon att anställa, vilket ju är ett trevligt problem.

På fråga till Tony om vad han tycker är roligast att laga och servera kommer svaret snabbt från Anja: 

– Fisk! Du är ju så duktig på att laga fisk. Tony får något drömmande i blicken och instämmer: 

– Ja, torskrygg är fint.

undefined
Tony Skännestig öppnade nyligen Eksund BBQ.

Till sist, vad vill du som matlagare säga till alla hemma i köket som försöker få till det vid spisen? Vad skall man tänka på?

– Testa. Testa nya smaker, testa nya kryddor. Och var inte rädd för att krydda upp maten ordentligt. Det finns väl inget tristare än mat som inte smakar något.

Karta: Eksund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!