Skogsbranden i Tjällmo svårsläckt

Motala kommun och länsstyrelsen gick upp i stabsläge på torsdagsmorgonen sedan skogsbranden i Tjällmo blossat upp igen. Insatserna från helikopter intensifierades samtidigt som en evakuering av boende nordväst om Tjällmo förbereddes.

Carin Salander och Susanne Källbring, från Motala kommuns Posum-grupp, fick ta emot en tv-mottagare

Carin Salander och Susanne Källbring, från Motala kommuns Posum-grupp, fick ta emot en tv-mottagare

Foto: Henrik Gedda

TJÄLLMO-GODEGÅRD2019-04-25 20:52

Kommunens räddningschef Henrik Josefsson sammanfattade läget så här på torsdagseftermiddagen, efter att ha överflugit området med helikopter:

– Jag vill inte säga att branden är under kontroll, men den är hanterbar. Vattenbombningarna har gjort nytta. Nu ligger det mest och pyr här och var, vilket gör det lättare att släcka från marken. Det är inte alls så kaosartat som det var under onsdagen.

Vinden och oländig terräng var dock problem att bemästra i arbetet med att hålla begränsningslinjerna.

Branden vid Tidingshyttan nordväst om Tjällmo hade efter tilltagande vind tagit fart på allvar igen under onsdagseftermiddagen. Några timmar senare kom dessutom ett larm från skogen mellan Godegård och Mariedamm. Här var bebyggelse direkt i farozonen, men kunde räddas. Och enligt Henrik Josefsson kunde slutligen också branden anses vara under kontroll.

– Men vi har bevakning kvar där, om vinden skulle öka.

Insatserna kunde därför åter koncentreras till Tjällmo där cirka 25 brandmän – från Motala, Linköping och Norrköping – och fyra vattenbombande helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bekämpade lågorna. Stor hjälp hade man även av ett 50-tal man från försvaret som bistod med terrängfordon. Likaså fortsatte lantbrukare att leverera vatten via sina gödselspridare.

Efter hand togs dock beslut att kalla in brandpersonal även från Södermanland, Närke och Ödeshög för att ge lite andrum åt det manskap som slitet hårt.

Det brinnande området uppgavs omfatta 500 hektar. Charlotte Byström, som bor på gård i närheten, tog själv beslutet att flytta sina djur, tre hästar, hundar och några kaniner.

– För säkerhets skull, om det skulle eskalera mer än vad det redan gör. Det känns stressigt och ångestfyllt. Ingen kan nog säkert veta hur det här ska utveckla sig, beklagade hon.

Motala kommuns krisledning menade att det var svårt att på förhand ha någon uppfattning om hur många som skulle behöva evakueras i ett skarpt läge. Vid ett beslut var det polisens uppgift att söka upp och informera berörda.

Samtidigt ringde många sommarstugeägare bosatta på annat håll och undrade om läget för just deras stuga. Samtal som fick hänvisas vidare till räddningsledningen som nu huserade på Tjällmo IP.

Motala kommun började redan vid 05-tiden på morgonen förbereda det tidigare äldreboendet Granliden som första anhalt vid en evakuering. Här fanns ett 20-tal rum för eventuell övernattning och även på Tjällmo gästis och stridskolan i Kvarn fanns sängplatser i beredskap.

Viljan att hjälpa till märktes tydligt bland Tjällmoborna. Pål Granliden kunde nu diverse förnödenheter bunkras i händelse av allvar.

Olivia Rydman kom med filtar:

– Jag kan inte släcka bränder, men jag kan i alla fall bidra med något, resonerade hon.

Ida Strömfors var tyngre lastad, hon kom med både en platt-tv och en kaffekokare:

– Jag tittar ändå inte på tv på den utan via dator eller mobilen och kaffe dricker jag inte. Så det här är ingen större uppoffring, log hon.

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) gjorde en rundtur bland alla ledningsfunktioner, för kommunens krishantering och den för själva brandbekämpningen.

– Det ser stabilt ut. Visserligen är inte branden under kontroll, men vad jag förstår har vi absolut resurser för att få den under kontroll och vi kan även få mer hjälp om det skulle behövas. Det gör mig trygg.

Kort om läget

Så här sammanfattade vi brandläget i Tjällmo och Godegård på vår webbsite vid 17-tiden under torsdagen:

Räddningstjänsten har ringat in skogsbranden i Godegårdstrakten. Den bedöms vara under kontroll. Branden bedöms vara 35 hektar stor.

Branden i Tjällmotrakten bedöms däremot inte vara under kontroll. Omfattning: 500 hektar.

Inga boende ska, enligt räddningstjänsten och Motala kommun, ha evakuerats från sina bostäder. Men diskussioner har förts och beredskap finns alltså, i första hand via förra äldreboendet Granliden.

Fyra helikoptrar från MSB har under torsdagen vattenbombat bränderna i Tjällmo. En av Försvarsmaktens helikoptrar har vattenbombat i Godegård.

Personal från hela Östergötland har deltagit i släckningsarbetet, precis som personal från Försvarsmakten och Hemvärnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!