Tingshuset blev ett hälsohus

Från topp till tå, inifrån och ut. Så beskriver tjejerna sina olika verksamheter i Mjölbys gamla tingshus, som har blivit ett slags hälsohus.

15 november 2016 08:28

Det är under det senaste året som fler och fler rum i den anrika gamla byggnaden fyllts på med olika verksamheter. Förutom en redovisningsbyrå och en familjejuridisk byrå som funnits i huset i flera år så har det blivit ett slags centrum för alternativ hälsovård, inre och yttre skönhet och livsstärkande behandlingar.

I ett av rummen i tillbyggnaden huserar zonterapeuten Marina Olofsdotter och företaget Zonhälsan. På hennes massagebänk ligger Mjölbybon Gunilla Rylander och verkar ha det väldigt skönt.

– Jag har gått i flera år hos Marina. Från början var det för att jag hade ont och dåligt immunförsvar, berättar hon. Nu går jag mer hit för att underhålla kroppen.

I öronen har hon en mängd akupunkturnålar och medan hon får massage på olika punkter på fötterna berättar Marina hur bra det är att vara i tingshuset. Läget är perfekt, ett stenkast från stationen. Hon har kunder från både Motala och Linköping.

– Många som kommer hit blir förvånade över att det finns så mycket olika verksamhet i huset. Vi kan också tipsa om varandras olika behandlingar.

Vägg i vägg med Marina kan man också få fotbehandling, fast av mer traditionell sort. Där finns Cecilia Dovers fotklinik. Mitt emot i korridoren kan man få fina naglar och ögonfransar, hjälp med konfliktlösning eller massage.

– Det enda vi saknar är en frissa, säger Eva Jönsson som äger fastigheten.

Flera av firmorna har flyttat in i huset under det här året. Senaste nytillskottet är nagelteknikern Caroline Vahlberg.

Var och en håller de på med sin specialitet, men de har också gott om gemensamma utrymmen, ett stort och generöst personalrum, vackra väntrum och en pampig trappa upp till övervåningen där astronumerologen och healern Anna Sjöstrand har sitt magnifika mottagningsrum.

Astrologi vet nog de flesta vad det är, men numerologi då? Jo, det handlar om vad ens födelsedatum och vad ens namn kan berätta om vem man är som människa.

Anna ber att få mina födelsedata och kan utifrån dem förklara varför jag förra året kände mig stressad och utarbetad medan jag nu i höst, trots vädret, känner att jag fått förnyad energi och vill skriva långa artiklar – till exempel om astrologi, kristaller och siffror.

Anna menar att hennes verksamhet bygger på vetenskaplig grund.

– Astrologi har funnits i tusen år, säger hon och berättar att det är både yngre och äldre som kommer till henne. Många vill veta varför de går omkring och är arga, eller att de är så trötta, säger hon.

Tingshuset byggdes 1906-1907. I byggnaden fanns en arrest, kontor och tingssal. I mitten av 1950-talet och i början på 1960-talet renoverades huset. Då byggdes också en tillbyggnad på husets högra sida som användes som bostad för Lagmannen. 2001 flyttade all verksamhet från Mjölby till Tingsrätten i Linköping. Ett tag fanns det diskussioner att kommunala musikskolan skulle flytta in i lokalerna, men så blev det inte.

2014 köpte Eva Jönsson det gamla Tingshuset i Mjölby.

– Jag har väldigt svårt att motstå vackra byggnader, säger hon.

Eva Jönsson äger också Sya stationshus som hon också renoverat.

– Det som finns kvar av det gamla, är jag noga med att bevara, säger hon.

Inne i tillbyggnaden som gjordes 1960 på Tingshuset pågår det just nu renoveringsarbete.

– Kommunen ska hyra den delen av huset för utbildningsverksamhet, berättar Eva Jönsson.

Är huset snart färdigrenoverat?

– Nej, det finns mycket kvar att göra. Jag vill återskapa den gamla miljön. Det första året ägnade vi enbart åt att renovera utsidan, med tak, stuprör och fönster, förklarar hon.

Vad är nästa renoveringsprojekt i huset?

– Tingssalen. Här vill jag att man ska kunna njuta av teater, utställningar och musik, säger Eva Jönsson.

Tingshuset

Verksamheter:

Fotkliniken i Mjölby, Cecilia Dover – fotvård.

Zonhälsan, Marina Olofsdotter – zonterapi.

Lashes by C, Caroline Vahlberg – ögonfrans- och nagelvård.

Santiana Consulting, Anna Sjöstrand – healing mm.

Martinas Massage och Hälsa, Martina Magnusson.

MA Redovisning, Marianne Andersson, redovisning för småföretagare..

Foto, Glas & lite annat, Eva Jönsson.

Art 2 Art, Joseohine Carlsson, samtals- och konflikthantering.

Torbjörn Fritz, familjejuridik, bouppteckningar.

Öppet hus

Den 1 december har verksamheterna i tingshuset öppet hus med glöggafton.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mia Karlsvärd Sune Johansson