Detta med tanken på att det fanns en lång östersjökust att bevaka med en av landets största hamnar i Norrköping samt flygbaser i regionen.
I Östergötland hade man därför i många år etablerat ett antal militära enheter, vilket framgår av tidslinjen ovan (Du kan också klicka här).
Dessa regementen, brigader, bataljoner och divisioner kom att spela stor roll för Sveriges försvar under både världskrigen och det så kallade Kalla kriget.
Bland militärer på alla nivåer i länet fanns en stor medvetenhet över vilka faror som bland annat den aggressiva Sovjetunionen, som gjorde anspråk på att vara den makt som behärskade Östersjön, representerade för östgötarna.
Det framgår inte minst av intervjuerna som vi på PLUS har gjort med översten Gunnar Ridderstad, flygteknikern Lasse Åberg och kaptenen Paul Håkansson.
När Berlinmuren sedan föll 1989 och Sovjet försvann jublades det nog i många östgötska hem. Ryssland ansågs ute ur leken. Men åren har nu gått och ryssarna återigen är livskraftiga och aggressiva som vapenmakt, vilket Putin och hans män med tydlighet visat under 2014.
Hundra år av försvar i länet
Garnisonen i Östergötland ansågs länge vara militärt mycket viktig med sitt strategiska läge i Mellansverige.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!