– Jag är väldigt besviken och tycker det här är helt fel. Så länge det har funnits en kyrka här så har det hetat Stora Åby, säger Nicholas Linder som bor i närheten.
Under sommaren har flera skyltar utmed gamla E4:an mellan Väderstad och Ödeshög bytts ut. Nicholas Linder passerar sträckan nästan dagligen och har noterat att skyltarna på båda sidor om riksväg 918 tagits ner men inte ersatts med några nya.
– Jag mailade Trafikverket och fick till svar att det ska göras en komplettering med skyltar här under hösten – men på de nya skyltarna kommer det då att stå bara Åby.
I området finns flera gårdsnamn som börjar på samma sätt. En av dem, Åby Västergård, fick under sommaren sin gula gårdsskylt vid vägen reducerad till samma namn som nu blir för hela området, det vill säga Åby. För många östgötar är också Åby det samhälle som ligger norr om Norrköping.
– Det här är ju väldigt förvirrande, särskilt för folk som kommer utifrån.
Nicholas är inte ensam om att reagera. På Facebook har han fått medhåll av flera boende i kommunen som tänker på samma sätt. "Total förvirring!", "Vilseledande!" och "Är de dumma eller?", tycker några.
Men Trafikverket menar att namnet på området, alltså själva bebyggelsen, tidigare har benämnts fel.
– I samband med att vi byter ut skyltar görs en remissrunda till Lantmäteriet för att säkerställa att namnet på en bebyggelse blir rätt. I det här fallet har man då bestämt att ha samma namn på platsmärket som i kartsystemen, det vill säga bara Åby, förklarar Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.
Varför är det så?– Det handlar om att det ska finnas en samstämmighet över systemen – att namn på skyltar ska stämma överens med namn som uppges på exempelvis karttjänster.
Men den förklaringen köper inte Nicholas.
– Nä, det är en dålig ursäkt tycker jag. Vi har ju gamla kartor där det står Stora Åby på som vi rättar oss efter.
Sofia Lindahl på Trafikverket menar att det inte är ovanligt att flera platser eller orter i Sverige har samma namn, eftersom ortsnamn ofta beskriver något i sin omgivning.
– Men om man anser att bebyggelsenamnet är fel så kan man vända sig till Lantmäteriets ortsnamnssektion och klaga. Vi rättar oss alltid efter vad Lantmäteriet säger.
Ett liknande fall uppmärksammades nyligen i Dalarna där ortsbor i Malung-Sälens kommun ville byta stavning på hela 17 ortsnamn med ändelsen "sälen" till "selen".I det fallet avslogs invånarnas önskan.