Det är Örebrofirman Puts & Tegel som ombesörjer arbetet.
– Det kommer nog att ta en månad att bli färdiga, säger murarbasen Karoly Recse, med tillägget att det är under förutsättning att vädret inte blir för kallt eller fuktigt.
Både Karoly, som kommer från Ungern, och kollegan Gramoz Shuti, som har albanskt ursprung, är som klippt och skurna för uppgiften.
– Båda har erfarenhet av att jobba med våtsläckt kalk från sina hemländer, säger stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog som besöker arbetsplatsen tillsammans med stiftsingenjör Emelie Malmborg.
Emelie och Karoly går igenom vad som ska göras och hur det ska göras på bästa sätt. De pratar en god stund om de ursprungliga socklarna som tidigare har murats över, men nu ska knackas fram och renoveras.
Karoly, som har varit med om ett 20-tal kyrkrenoveringar, menar att det är svårare och tar längre tid att arbeta med den lokalt brända kalken än med färdiga fabriksprodukter.
– Vi har fått prova oss fram till hur mycket sand vi ska blanda i. Men nu är vi nöjda.
Färgen som den nya putsen ska målas med – eller avfärgas som det heter på fackspråk – härstammar också från kalkbränningen i Ekebyborna. Även här fick man testa olika varianter.
– Det är olika färg på kalkstenarna. Vi blev lite förvånade att den röda stenen som blev grå när den brändes ger en bra vit färg, säger Emelie.
Ask kyrka är öppen under Östgötadagarna, lördag den 1 september klockan 14–17 och söndagen den 2 september klockan 14–18. på söndagen klockan 14 bjuds det på visning av kyrkan.