I dag är det BDSM-dagen

Idag söndag är det Internationella BDSM-dagen. Enligt RFSU innebär BDSM att personer gemensamt söker njutning genom olika former av maktutbyten. Givetvis med samtycke.

Foto: Nina Leijonhufvud

Temadagar2016-07-24 12:35

Kanske gillar du att underkasta dig din partner eller vill du vara den dominanta parten i en relation? Kanske vill du prova allt och testa olika roller? Samlingsbegreppet BDSM står för bondage, disciplin, dominans, submission (underkastelse) och sadomasochism. Det är därför ett väldigt vitt begrepp med stora skillnader beroende på vad man tycker om att göra i "sänghalmen".

För en del personer är BDSM en livsstil medan andra endast är nyfikna och vill testa nya saker. Det viktigaste är att leken sker i samförstånd, frivilligt och att alla inblandade parter håller sina överenskommelser.

RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, har sedan 2010 haft i uppdrag att lyfta BDSM-praktiken. När vi ringer upp förbundets vice ordförande Magnus Kolsjö har han inte koll på att det är internationella BDSM-dagen idag.

– Vi har inga planer på att lyfta den här dagen på något vis, säger han.

Däremot berättar han att RFSL har i uppdrag att lyfta frågor som rör BDSM för att öka kunskapen och förståelsen, framförallt inom vården.

– Vi håller på att ta fram utbildningsmaterial om BDSM. Dessutom ska vi ta fram en referensgrupp som ska innehålla personer inom rättsväsende, vård och skola för att minska stigmatiseringen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!