Skogstur med spår av djur

Ska man få syn på ett vilt lodjur ska man ha en väldig tur ­– och en god del skicklighet. Spår efter lo eller varg är det en liten aning lättare att få se.

Spår av hund. Johan Falk, spårare från länsstyrelsen, visar barnen Lukas och Vilgot Svensson, Motala, hur man spårar.

Spår av hund. Johan Falk, spårare från länsstyrelsen, visar barnen Lukas och Vilgot Svensson, Motala, hur man spårar.

Foto: Sune Johansson

Tåkern2015-02-16 03:39

Därför ordnar Naturum Tåkern ihop med länsstyrelsen aktiviteter på sportlovet för att sprida kunskap om rovdjursspårning i länet. Det är första gången rovdjurens spår står på programmet på Naturum. I går fanns flera skickliga spårare från länsstyrelsen på plats för att lära barn och vuxna med om spårning.

– Vi vill förstås att folk i allmänhet och jägare i synnerhet ska rapportera till oss om de ser rovdjursspår i naturen, berättar Mia Kjällander som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Sådana rapporter kommer ibland, och då rycker spårare från länsstyrelsen ut. För bara några dagar sedan kom uppgifter om vargspår utanför Klockrike, som bekräftades av experter. Lodjursspår har setts i trakten av Grensholm och Horn.

På söndagen fick en grupp vuxna och barn en lektion i spårning i de delvis snötäckta markerna runt Naturum. Det är länsstyrelsens spårare Johan Falk som berättar och visar. Undervisningen börjar inomhus där spår i naturlig storlek lagts ut på golvet för att åskådliggöra hur spår efter galopperande, travande och gående lodjur kan se ut. Trampdynan har en speciell form som inte kan förväxlas med andra djurs.

Familjen Svensson från Motala med tre vetgiriga barn följer även med Johan Falk ut i snön.

– Hur långt måste man åka för att se ett lodjur, frågar äldsta sonen Lukas.

– Inte så långt. De finns i Östergötland, svarar Johans Falk men erkänner att han själv aldrig sett ett vilt lodjur trots att han spårat lodjur i tio år.

Ett tydligt tecken på hur få de är ­– och hur skygga de är.

Varken varg- eller lospår syns till i strandskogen vid Glänås den här dagen. Men väl färska hundspår, som lätt kan förväxlas med rävspår. Rävar skuttar dock inte omkring så mycket som en liten hund gör. Och lämnar definitivt inte högar med hundbajs efter sig – ett tydligt spår efter mänskligt beteende.

En mus har kilat fram ovanpå snötäcket. Spåren försvinner in under en nyponbuske. Johan Falk tipsar om att det är bättre at "bakspåra", följa spåren bakåt.

– Följer man spåren framåt kommer man ju förr eller senare till djuret, och det kanske helst vill vara ifred, menar han.

I dag och i morgon fortsätter sportlovsaktiviteterna vid Naturum, med kurs i spårning (fast utan länsstyrelseexperter), grillning och bygge av fågelholkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om