Inte förrän man är precis framme så ser man det. Lite gömt bland Tåkerns vass pågår uppförandet av ett arkitektritat vindskydd. Följer man sedan ljudet av hammare och skruvdragare upptäcker man snart ett gäng ungdomar i full färd med att bygga.
En av dessa är arkitektstudenten Annabell Aichele från Tyskland.
– Jag studerar i Trondheim just nu och fick se affischer uppsatta på skolan. Jag tyckte att Arknat lät intressant. Eftersom jag inte är i München, där det är tentaperiod under sommaren, hade jag möjlighet att komma hit.
Vindskyddet är en del i Arkitekturfestivalen Arknat som i år landat i Östergötland.
– Alla Arknat-projekt är uppbyggda på samma sätt. Man börjar med att besöka platsen för bygget och sedan har man två dagar på sig att skissa på sin egen idé. Efter det presenterar man idén för de andra deltagarna. Vilket skiss det blir avgörs med en omröstning, säger Annabell.
Nils Jarlöv från KTH fick flest röster. Det är alltså hans idé som förverkligas vid Glänås, även om de övriga i gänget hjälpt till att vidareutveckla den.
– Det fanns ett gömsle som stod på pålar här i vassen. Från början hoppades vi kunna återanvända stommen. Tyvärr fick vi byta ut pelarna, men vindskyddet står ovanpå det tidigare fundamentet. Vi ville låta spången fortsätta in i vindskyddet och bli en boardwalk som viker sig över sig själv. Naturum, som beställt vindskyddet, ville att man skulle komma upp en bit på höjden så att man kan se sjön. Och att det skulle finnas ett fikaställe. Man ska även kunna ta skydd för regnet, säger Nils.
– När man ser det från sidan har vindskyddet en intressant form med en uppåtrörelse. Det är en attraktion som man blir nyfiken på och vill se vad det är. Planen är att få folk att komma hit och se vindskyddet, säger Annabell.
Vindskyddet är byggt av återanvänt material från det gamla gömslet, korslimmat trä som blivit över från ett bygge och åtta limträbalkar.
– Jag fick ge upp några detaljer från ursprungsskissen till förmån för hållbarheten, säger Nils.
Arkitekturfestivalen Arknat har genomförts årligen sedan 2017 och det främsta syftet är att skapa och uppföra ett antal unikt designade vindskydd som sedan placeras ut i svenska naturen. Ingenjörs- och arkitekturstudenter från Europa samarbetar i projekten.
Förutom Nils och Annabell är Benjamin Björksell från Chalmers, Malin Almgren från SLU och Selen Erdogan från Turkiet med i teamet i Glänås.
– Vi är ett superbra lag, med olika erfarenhet. Utbildningarna på de olika universiteten skiljer sig åt och det är intressant att lära av varandra, säger Nils.
– En anledning till att jag blev arkitekt är att man får skapa någonting ur ingenting och det finns bevarat. Men även att få skapa platser för människor att samlas kring och få egna upplevelser av. Vindskyddet är en sådan plats, berättar Annabell.
Förutom vid Glänås byggs ytterligare två vindskydd. Ett norr om Tåkern vid Svälinge och ett vid Stora Klint på Omberg. Bygget har pågått sedan den 19 augusti. Invigningen av vindskydden är under torsdagen (se faktaruta) och alla är välkomna.
När vi är på plats på onsdagsförmiddagen skruvas det för fullt fortfarande. Men Nils är inte orolig att de inte ska hinna med att bli klara.
– Jag har med mig pannlampa så jag ska kunna skruva ikväll om det behövs. Vi har tid en stund på morgonen också. Det kommer att ordna sig.