Sveriges fåglar ska räknas när Naturum öppnar för året

Har du pippi på fåglar? Eller bara vill lära dig mer? I helgen har du chansen att vara med och räkna hur många fågelarter vi har i Sverige.

Sofie Hellman jobbar som naturguide på Naturum Tåkern. På lördag är det fokus på småfåglar vid Tåkern.

Sofie Hellman jobbar som naturguide på Naturum Tåkern. På lördag är det fokus på småfåglar vid Tåkern.

Foto: Fredrik Sandberg

Tåkern2024-01-26 19:00

I slutet av januari varje år räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. Evenemanget kallas Vinterfåglar inpå knuten (VIK) och sedan starten har runt 20 000 rapporter kommit in.

– Fågelräkningen börjar under fredagen och pågår till måndag, berättar Sofie Hellman, naturguide på Naturum Tåkern.

undefined
Sofie Hellman och Jenny Carlsson, naturguider på NaturumTåkern, studerar en talgoxe och en blåmes. Har du ingen egen fågelmatare kan du komma till Tåkern på lördag för att ta del av helgens stora fågelräknarhelg.

Det är föreningen Birdlife Sverige som ligger bakom arrangemanget som startades 2006. Och alla som har en fågelmatare kan vara med och rapportera in.

– En del sitter bänkade hela helgen framför sin fågelmatare och försöker hitta så många fåglar som möjligt. Andra nöjer sig med att rapportera in vid ett tillfälle, säger Sofie.

undefined
Talgoxen är den vanligaste fågeln vid våra fågelbord på vintern.

Den vanligaste fågeln på fågelborden är oftast talgoxen, sedan kommer blåmes och pilfink.

– Talgoxen känner man igen på den vita kinden och svarta huvudet. Den har gula, gröna och svarta detaljer. Framtill har den en svart slips. Är slipsen tjock är det en kille, är den tunnare är det en tjej.

undefined
Fåglar på rad. Visserligen i trä.

Sofie Hellman förklarar att man ska rapportera in största antalet av varje art man ser vid ett tillfälle.

– Ser man fem talgoxar på lördagen och sju på söndagen så ska man rapportera in sju stycken. Man ska inte addera fåglarna för då kan det bli dubbletter.

undefined
Blåmesen är en riktig buse vid fågelborden. "En fin liten kaxig fågel", säger Sofie Hellman.

En riktig bråkstake vid fågelbordet är blåmesen.

– En fin liten kaxig fågel. Blåmesen har blåa nyanser på huvudet och vingen. Den har inte en så stor slips på bröstet som talgoxen har.

undefined
Pilfink och gråsparv kan ibland blandas ihop. Pilfinken till höger har en svart fläck på kinden. Gråsparven är grå på hjässan.

Pilfinken blandar man ofta ihop med gråsparven berättar Sofie.

– Ett tips är att titta på kinden. Pilfinken har en svart fläck som gråsparven saknar.

De fåglar man lyckas räkna kan sedan rapporteras in på hemsidan www.vinterfaglar.se. Det går också bra att skicka in ett formulär till Birdlife Sverige.

– Man får en ögonblicksbild av hur det ser ut för fågelarterna i Sverige. Man kan även följa arternas trender. Det är alltid kul att se om det är någon fågel som sticker ut eller om någon fågel klättrar i listan. Jag tror att domherren blir vanligare i år. Vi fått in många domherrar från Ryssland eftersom det är dåligt med mat där.

undefined
"Jag tror att domherren blir vanligare i år när fågelräkningen är klar. Vi fått in många domherrar från Ryssland eftersom det är dåligt med mat där" säger Sofie Hellman på Naturum Tåkern.

Har du ingen egen fågelmatare kan du bege sig till fågelsjön Tåkern. Där blir det extra fokus på småfåglarna vid fågelborden under lördagen. Det är första gången Naturum Tåkern öppnar för säsongen 2024. På programmet finns ringmärkning, guidning och möjlighet att göra sin egen fågelmat.

undefined
Jenny Carlsson berättar att man kan komma till Naturum på lördag och göra egen fågelmat. "Fåglarna är i behov av näring hela tiden eftersom de är i ständig rörelse. "
undefined
Jenny Carlsson gör fågelmaten i en bullform. I botten lägger hon frön och sedan häller hon över smält kokosfett. "Du kan ta vanligt müsli eller nötter och fröer som du har hemma."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!