Grävningar vid Tåkern väcker kritik – "Brutalt"

Vid naturum Tåkern har det installerats en pegel som ska mäta sjöns vattenstånd. Det har resulterat i en bred grusgång som enligt kritiker förfular det populära besöksmålet och gör det svårare att ringmärka fåglar.

Bengt Andersson har varit ordförande i Tåkern fältstation i 25 år och tycker att föreningen alltid haft ett gott samarbete med Länsstyrelsen.

Bengt Andersson har varit ordförande i Tåkern fältstation i 25 år och tycker att föreningen alltid haft ett gott samarbete med Länsstyrelsen.

Foto: Edith Frankova

Tåkern2025-01-01 17:00

I slutet av oktober grävde Länsstyrelsen Östergötland i Tåkerns naturreservat, i nästan omedelbar anslutning till fågeltornet i Glänås. Syftet var att installera en pegel som ska mäta vattennivåerna i sjön.

– Det har kanske inte blivit som det skulle. Det verkar vara något med entreprenören. Vi ska titta på det, säger Madeleine Thelaus, kommunikatör på Länsstyrelsen. 

undefined
Från det svarta skåpet går ett rör under marken ända bort till vattnet. Installationen gör att Länsstyrelsen kan mäta vattenståndet i Tåkern.
undefined
Grävarbetet riskerar att göra det lättare för rovdjur att ta sig till häckningsplatserna ute på öarna.

Vid grävarbetet har det efterlämnats en bred grusgång som leder ut i vattnet eftersom det har grävts ner ett rör i marken. Strandens nya utseende har fått Tåkerns fältstation att säga ifrån. I en skrivelse till Länsstyrelsen kallar de grävningen "närmast brutal". 

– Det förfular ju området. Vi har fått ett tiotal samtal från personer som undrar hur man kan göra så här, säger Bengt Andersson, ordförande för föreningen.

Dessutom har spåret efter grävningen försämrat möjligheterna att ringmärka fåglar på den här platsen. 

Inne i vassen går en ringmärkningsgata. Tidigare var marken på båda sidorna om stigen täckt med vass, men nu är det bara en remsa vass på ena sidan av stigen – resten är grus. 

– Det är ganska viktigt att det är samma förutsättningar år för år, så att man kan se om antalet fåglar ökar eller minskar. 

– Vi kan väl hitta nya ringmärkningsplatser. Vi har ju en borta vid Renstad kanal, men det har blivit alltmer här eftersom det har visat sig vara fler fåglar här, säger Bengt Andersson.

Ett annat problem är att rävar och andra rovdjur nu lättare kan ta sig till de konstgjorda öarna där tärnar och skrattmåsar häckar. 

undefined
Bengt Andersson har varit ordförande i Tåkern fältstation i 25 år och tycker att föreningen alltid haft ett gott samarbete med Länsstyrelsen.
undefined
Ringmärkningsgatan var tidigare omsluten av stora vassbevuxna områden. Nu är det bara en några meter tjock remsa vass på den högra sidan.
undefined
Bengt Andersson, ordförande Tåkern fältstation, hoppas att vassen ska växa tillbaka före juli, eftersom det är då föreningen vill börja ringmärka fåglar varje dag.
undefined
Skrattmåsar och tärnar använder de konstgjorda öarna i Tåkern till häckning.
undefined
Länsstyrelsen Östergötland har grävt i närheten av naturum Tåkern, strax intill fågeltornet. Tåkerns fältstation ifrågasätter projektet.

Förhoppningen är att vassen ska hinna växa tillbaka innan juli kommer, när högsäsongen för ringmärkning börjar. Ringmärkningen, precis som platsen i sig, är ett populärt besöksmål för både entusiaster och skolklasser. 

– Vi tycker att det är lite märkligt att man inte samråder med fältstationen. Det blev väl någon kommunikationsmiss. Vi tyckte inte man skulle lägga den just här, det är ju miltals med strand häromkring. 

Bengt vill dock poängtera att samarbetet mellan Länsstyrelsen och fältstationen normalt sett är väldigt bra och att kommunikationen brukar fungera. 

– Därför blev vi lite tagna på sängen när det plötsligt såg ut såhär en dag, säger han.

Länsstyrelsen vill inte kommentera ärendet mer än att grävningen är en del av ett större projekt som de kommer att kunna berätta mer om i slutet av januari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!