Naturguiden Konny Hörberg hänger inte läpp för det.
– Vi har istället sett en rekordstor flock gråhäger, mycket gäss varav 500 sädgäss, änder som vigg och knipor.
Havsörnar har det varit mer på denna bemärkelsedag tidigare år, senast förra året syntes 32 stycken. Då var vintern längre kommen och fler hade sökt sig hit för att finna föda vid öppna vatten.
Grabben Toste Lundberg, som är på plats med pappa Peter, har i alla fall sett en havsörn och naturguiden tre till fyra denna söndagsmorgon vid 10-tiden.
Konny Hörberg räknar med att det finns ett tiotal vid Tåkern, men alla syns inte eftersom de är svåra att upptäcka när de sitter still och spanar efter bytet.
Många havsörnar övervintrar vid Tåkern, där de kan sitta vid en råk och hitta mat.
Tåkerns fältstation säljer varma våfflor för frusna besökare, och guiden Malin Granlund-Feldt berättar att naturum även har bjudit hit en kungsörnspecialist.
Martin Larsson, förvaltare av naturreservat på länsstyrelsen i Östergötland finns på plats för att berätta mer även om dessa respektingivande fåglar.
Havsörnen är Sveriges största rovfågel, och den som det finns störst chans att se vid Tåkern. Fast kungsörnen finns det fler av i Sverige.
Kungsörnen är betydligt mer ovanlig i dessa trakter, men den ökar vintertid i södra och mellersta Sverige eftersom främst yngre fåglar flyttar norrifrån och söker sig söderut.
Martin Larsson är även intresserad av att få veta mer om kungsörnens utbredning i Östergötland. Därför uppmanar han besökarna att rapportera in sina observationer. Även om det hittills inte är känt att något par häckar i Östergötland finns det ändå chans att upptäcka och få se dem av och till.
Kungsörnen är på frammarsch i södra Sverige, i Skåne finns ett tiotal revir, på Gotland ett 50, vilket är Sveriges kungsörnstätaste område.
– Nästan alla rovfåglar går framåt, mest i skärgården men chansen är stor att kungsörnen etablerar sig i nya trakter, säger han medan hans blick flackar mellan mig och sjön där utanför naturum.
Havsörn finns det omkring 50 till 60 par i Östergötland, varav två tredjedelar vid kusten och en tredjedel i inlandet.
Ett anpassat skogsbruk som sparar bra boträd som gamla tallar, ekar och andra lövträ, frånvaron av tjuvjägare och tillgång till föda. Det är några förutsättningar för att även kungsörnen ska inta Östergötland.