Här ringmärks tusentals fåglar varje år

136 500 fåglar har fått en ring runt foten vid Tåkern genom åren. I helgen var det 60 år sedan Tåkerns fältstation invigdes och Christer Elderud var med – då som nu.

Äntligen är den lilla rörsångaren befriad från nätet. Nu ska den mätas, vägas och ringmärkas.

Äntligen är den lilla rörsångaren befriad från nätet. Nu ska den mätas, vägas och ringmärkas.

Foto: Fredrik Sandberg

Tåkern2023-09-19 14:30

Lars Gezelius tar loss en liten eftersläntrande flyttfågel ur fångstnätet. Det är dags för den lilla rörsångaren att bli ringmärkt.

– Man börjar med att ta bort benen, som de sa i radion en gång. Då menar jag inte att jag tar bort benen på fågeln, skämtar Lars medan han försiktigt hanterar den sprattlande fågeln.

undefined
Försiktigt plockar Lars Gezelius loss rörsångaren från nätet.

Vid första anblicken är det inte lätt att se fångstnätet utmed vassen vid Tåkerns fältstation i Glänås. Man förstår att det hamnar en del ouppmärksamma fåglar i nätets uppsamlingsficka.

– Näten sitter på samma ställen från år till år. På så sätt kan vi hålla reda på hur många rörsångare vi märker – i år, förra året och för tio år sedan. Då kan vi följa hur det går för arten. Det blir en slags temperaturmätare på Tåkerns fåglar här i vassen, säger Lars som är stationschef.

undefined
Äntligen är den lilla rörsångaren befriad från nätet. Nu ska den mätas, vägas och ringmärkas.

Dagens infångade rörsångare är varken först eller ensam om att få en ring runt sitt ben. Snart 31 000 har ringmärkts sedan 1964. Om man räknar alla arter handlar det om 136 500 ringmärkta individer.

– Vi är nästan ensamma om att fånga fåglar i vassmiljö i Sverige. Vi har utmärkta förutsättningar att göra det här vid Tåkern, säger Christer Elderud Som sitter i föreningens styrelse.

undefined
Lars Gezelius visar upp en rörsångare som fastnat i nätet. "Näten sitter på samma ställen från år till år. På så sätt kan vi hålla reda på hur många rörsångare vi märker."

Just vass är ett populärt tillhåll för fåglar.

– Det är den fågeltätaste miljön. Det finns gott om mat, gömställen och häckningsmöjligheter, säger Lars.

Fåglarna han samlar in hamnar tillfälligt i en tygpåse innan själva ringen åker på plats.

– Rörsångare får den näst minsta ringstorleken. Ringarna får vi från Naturhistoriska riksmuseet och de är gjorda av aluminium. Varje ring är märkt med ett id-nummer och texten "Riksmuseum Stockholm" på. I Sverige sätter vi alltid ringen på höger ben och de ska sitta så pass löst att man kan snurra på den.

undefined
Innan fåglarna släpps fria mäts och vägs de. En gammal burk för filmrullar kommer väl till pass.

Innan den lilla rörsångare släpps ut i friheten mäts och vägs den.

– Vi kollar även fettet på magen. Det är deras flygbränsle. Just den här har väl så att det räcker till Skåne, säger Lars.

undefined
Christer Elderud var med när Tåkerns fältstation byggdes för 60 år sedan. Året efter, 25 september 1964, fångades stationens första fågel. "Det var en rödhake som fick numret 1230600", säger Christer.

Christer Elderud var som ung grabb fågelintresserad och gick med i Mjölby fältbiologer. Föreningen önskade sig en plats att fågelskåda på och arbetet med att bygga ett torn startade.

I helgen som gick firade Tåkerns fältstation 60 år. Invigningen var 1963, året därefter påbörjades ringmärkningen. 

undefined
Ringmärkta och klara. Redo för friheten.

2009 ersattes tornet med det som finns vid Naturum idag.

– Det gamla fågeltornet stod på precis samma plats som det nya. Under tornet fanns ett hus som var själva fågelstationen, säger Christer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!