– Boken är en slags krönika över vår förening och hur den kom till samt vad vi har gjort under de här 50 åren. Man kan också se boken som ett tidsdokument som gör nedslag i olika betydelsefulla händelser som har präglat naturområdet och gjort den vad den är i dag, säger författaren Adam Bergner, biolog och ringmärkare i Tåkerns förening.
Inför bokens release i Naturum Tåkern var författaren Adam Bergner, fotografen och Tåkernveteranen Christer Elderud och stationschefen Lars Gezelius på plats. De berättade om fältstationens historia som har funnits i över 50 år och hur den i alla dessa år aktivt jobbat med att utforska både natur och fågelliv och informera allmänheten om den biologiska mångfalden.
Det allra viktigaste har dock alltid varit att verka för ökat naturskydd i Tåkernbygden, säger Adam Bergner. Han berättar att varje år producerades artiklar, rapporter och sammanställningar över verksamheten, men det har aldrig skrivits någon riktig bok.
– Efter två års hårt arbetande har vi äntligen lyckats med det.
Att försöka hitta och sammanställa all material och bilder var rena detektivarbetet. Bilderna var det allra svåraste arbetet och som tog mest tid. Många gamla diabilder fick skannas in och behandlas i bildprogram. Författarna har jobbat helt ideellt och mycket fritid, kväll- och helgarbete gick åt.
– Det gjorde att det drog ut lite på tiden men resultatet blev bra. "50 år med Tåkerns fältstation" är inte bara till för de som är inom föreningen. Bokens innehåll är mycket bred och allmänheten kan hitta många intressanta berättelser att läsa.