Omkring 50 demonstranter, varav några östgötar, protesterade mot Sydvästlänken utanför Aneby i torsdags.
De var där för att väcka opinion mot kreosotanvändningen. Svenska kraftnät fick ta hjälp av både kronofogden och polisen för att kunna fortsätta arbetet med högspänningsledningen där de flesta av fundamenten består av kreosotimpregnerade slipers.
Lantbrukaren Per Källner på gården Nobynäs vill inte ha den miljöfarliga kreosoten nedgrävd på sina marker. Dessutom är han inte beredd att låta Svenska kraftnät utöka kraftledningsgatan eftersom han anser att det sker i strid mot det ingångna avtalet.
Därför har arbetet på platsen nu stått still i två månader, men denna dag hade Svenska kraftnät beslutat att få igång arbetet igen.
Lantbrukaren fick stöd för sin sak av omkring 50 meddemonstranter. Av dem var fem tillresta från Östergötland, både LRF-representanter och sakägare, det vill säga markägare som själva fått kreosotfundament nedgrävda på sina marker.
En av dem var Olof Irander, lantbrukare från Skänninge.
– Demonstrationen gick lugnt och sansat till, berättade han för Corren.
Först hölls en diskussion mellan Jan Halvarsson, företrädare för Svenska kraftnät, och en av demonstranterna, Carl Hermelin från miljöföreningen Elgen.
När sedan skogsmaskinerna skulle fram blockerades de först av demonstranterna men släpptes sedan fram. Då hade polisen informerat dem om att de bröt mot lagen.
Själva ansåg demonstranterna att de försökte förhindra ett miljöbrott och flera av dem gjorde sedan en polisanmälan. Svenska kraftnät var lika övertygade om att rätten låg på affärsverkets sida.
Som Corren har skrivit om tidigare har flera kommuner i Östergötland och Småland, bland annat Aneby och Mjölby, förbjudit Svenska kraftnät att använda kreosot i fundamenten. Svenska kraftnät har överklagat och fått rätt ända upp till mark- och miljödomstolen. Kommunerna har då överklagat till Mark- och miljööverdomstolen som valt att inte pröva ärendet på nytt.
Men Carl Hermelin ser inte frågan som avgjord. Svenska kraftnät har missat att nämna kreosotanvändningen i miljökonskvensbeskrivningen vilket de måste enligt miljöbalken, påpekar han.
Arbetet med Sydvästlänkens långa växelströmsledning fortsätter. De allra flesta fundament är färdigbyggda och ungefär tre fjärdedelar av de totalt 560 stolparna är resta.
Totalt kommer 200 till 250 personer att arbeta i ledningsgatan mellan Östansjö och Barkeryd under sommaren.
Just nu pågår lindragning mellan Bona och Skänninge samt mellan Tranås och Barkeryd. De närmaste veckorna startar arbetet även mellan Östansjö och Bona och Skänninge och Tranås. Enligt tidsplanen ska lindragningen vara klar till senhösten.