Zolid fixade avgasfri slåtter

De senaste dagarna har det varit full fart på höskörden runtom på Östgötaslätten. På gården Ektorpet i Sya har den skett med häst.

Bra kap. Slåttermaskinen gav Peter Karlsson 200 kronor. Reservdelar går det fortfarande att köpa på Lantmänen.

Bra kap. Slåttermaskinen gav Peter Karlsson 200 kronor. Reservdelar går det fortfarande att köpa på Lantmänen.

Foto: Privat

Sya2015-07-03 20:00

Helene och Peter Karlsson driver företaget Sya hästskjutsar. Främst kör de bröllopspar, de har flera vagnar att välja bland. I vintras ordnade de slädturer som blev en succé.

– Det är en hobby som växt, men vi har andra jobb båda två. Att satsa helt på företaget skulle vara ett extremt stort steg, säger Peter som jobbar på möbelföretaget Kinnarps medan hustrun Helene arbetar på US.

Det började redan 2008 när hembygdsföreningen i Sya frågade dem om de kunde köra ett bröllopspar. Då hade de en nordsvensk men inget eget stall. 2011 köpte de gården Ektorpet och uppdragen blev fler.

Häst och vagn är alltså affärsidén, men förra helgen samlade de ihop lite vänner och facebookbekanta och skördade hö på en äng med nordsvensken Zolid och ardennern Rut framför redskapen.

– Det här är en liten gård. Vi har tre hektar bete och foder till hästarna måste vi köpa. Vårt mål är att uppdragen vi får ska betala fodret, säger Peter.

Ängen slogs med en slåttermaskin av enklaste slag. Saxen drivs av hjulen, hästen drar den framåt, Peter sitter i sätet och fäller ner den och vinklar den för bästa resultat.

– Jag köpte den för 200 kronor av en dam i Mjölby. Det tycker jag var en bra affär, säger Peter.

Ännu enklare modell är räfsan som han köpt på Blocket. Den gör det första och största jobbet, men sedan går det åt en hel del mankraft för att få upp hässjorna.

Helene och Peter hade samlat ihop några vänner och flera hade hittat dem på hemsidan eller facebook och kom spontant, bland annat en barnfamilj från Skänninge.

– Det var roligt för det blev en diskussion om vad hässjorna har för olika dialektala namn. ”Stolle”, ”kur” och ”hyssnastolle”, var några förslag. Själv brukar jag säga krake för att pinnarna kallas krakstavar, berättar Peter.

Kan det bli en affärsidé att åka runt och bärga hö med era hästar i trakten?

– Ha ha, hur skulle det kunna vara en affärsidé, skrattar Helene. Nej det här gjorde vi bara för skoj skull.

Men visst vill hon och Peter utveckla sin verksamhet. I september ska de vara med på Östgötadagarna och ha öppet hus på gården med alla åtta hästarna, med prova på-aktiviteter som körning, ridning – och kanske visa stallboxen de har som är prydd med kristallkronor.

Men först ska de frakta ett antal brudpar till sommarbröllop i trakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om