Drygt 30 oxlar har på Sya utvecklingsgrupps initiativ planterats utmed gamla riksettan och det firade gruppen med att arrangera en festlig trädinvigning i lördags.
Kommunalrådet Jörgen Oskarsson kramade inte träden men fick äran att premiärvattna och för säkerhets skull hade utvecklingsgruppens ordförande Håkan Asp fyllt kannan med "magiskt" vatten från Pilkällan.
- Vi vill från kommunledningens sida uppmuntra arbetet med att samla sig kring konkreta projekt på en ort på landsbygden. Behoven kan se lite olika ut beroende på var man befinner sig. Väderstad har till exempel andra behov än Sya eller Normlösa.
- Goda idéer saknas inte och vi tycker i kommunledningen att detta är väl använda pengar, sa Oskarsson innan han hällde en skvätt vatten över oxeln.
Håkan Asp berättade att utvecklingsgruppen försöker samla Syaborna kring olika projekt med lagom hög ambitionsnivå och som höjer trivseln på orten. Nästa projekt är att i likhet med Västra Hargs hembygdsförening utveckla en hemsida länkad till Mjölby kommuns hemsida.
- Sedan rensar vi kring Svart-ån varje vår för att bättre kunna utnyttja badplatsen, säger Håkan Asp.
Men ett försök att snygga upp och måla det gamla järnvägsmagasinet åt Mjölbyhållet misslyckades. Tillräckligt många var inte intresserade.
De nyplanterade träden ses på vägens högra sida (järnvägs- sidan) om man kommer åkande från Mjölby. De sista är i höjd med det före detta stationshuset som den senaste tiden genomgått en grundlig uppfräschning.
Ett 30-tal Syabor hade samlats denna gråmulna oktoberlördag för att fira invigningen. Humöret var på topp men så bjöds det också på champagne, kaffe och smörgåstårta i Bagarboden. Jörgen Oskarsson, som fyllde 53 år, fick applåder. Musikunderhållning saknades inte heller.
FOTNOT: Pilkällan har en omhuldad ställning i bygden. Varje midsommarafton samlas ortsborna för att lägga ner blommor vid källan. Att inte lämna blommor på midsommarafton betyder otur. Seden infördes av tjänstefolk vid Sya gård.