De är 34 skidåkare från Sya SK som ger sig iväg till Kina 28 december. Väl där ska de förstås uppleva lite kultur har de tänkt sig. Och så delta i Vasaloppet i Chongchan.
- Vi vet inte så mycket än vad som väntar oss, men det ska bli spännande. Särskilt att se hur folk har det i Kina, säger Henny Alsén som bor bara ett stavtag från Sya. I Spångsholm.
När snötäcket försvann i södra Sverige för en vecka sedan var det slut på skidåkandet för den här gången. Så vad gör en skidentusiast då, med tanke på alla stundande mil?
- Då har vi haft barmarksträning med stavar, säger Henny glatt.
På de där två veckorna när snön låg hann hon åka runt tio mil.
- Och så har jag åkt omkring 15 mil rullskidor, och det är inte lätt, säger Henny och gör en grimas så att den som lyssnar verkligen ska förstå hur besvärligt det kan vara.
- Det är så svårt när asfalten skiftar så mycket. Ibland är det så kullrigt och då måste man vara oerhört koncentrerad.
I Chongchan ska hon starta på femmilen. Så långt är nämligen det kinesiska Vasaloppet. Men fem mil är ingenting för Henny Alsén som åkt svenska Vasaloppet åtta gånger. Senast klarade hon den resan på nio timmar.
Den tiden var hon långt från sämst på.
Men en av dem som tog längst tid på sig i år att skida de nio milen mellan Sälen och Mora var hennes klubbkamrat Knut-Ove Andersson från Mantorp. Han åkte så långsamt i Öppet spår att han nästan inte är framme än.
- 12.01.36, säger Knut-Ove med ett skratt och minns plågan redan efter den besvärliga, jobbiga, första backen efter Berga by.
Det var nästan så han tänkte kliva av efter den.
Men fastän han var nybörjare, han hade köpt sina första par skidor i november, gav han sig inte. Och kom sent omsider i mål. Med blodad tand måste man väl säga eftersom han blivit en riktig entusiast och är mannen som ligger bakom satsningen mot Kina.
Och för sin bedrift och plåga i Vasaloppet fick han pris av klubben.
- Årets idrottsprestation, menar Lars Grenberger, ordförande i Sya SK.
Det här blir tredje resan för Sya SK. Tidigare har grupper av medlemmar, kärntruppen är med nu också, varit och tävlat i Marcia Longa i Italien och i König Ludwig Lauf i Oberammargau i Tyskland. Nu är de 34 stycken som ska resa till Kina. För det betalar de gladeligen 10 000--11 000 kronor.
- Det är billigt för en resa på elva dar. Vi åker 28 december och kommer hem 7 januari. Vi har helpension så allt är inräknat. Utom startavgiften, säger Grenberger.
Det kinesiska Vasaloppet ingår i snö- och isfestivalen i Changchon, en sjumiljonersstad 100 mil norr om Peking. Skidloppet arrangeras för tredje gången och på den långa sträckan, fem mil, deltog senast 59 åkare.
Det lär bli fler i år eftersom kinesernas intresse för längdskid-åkning ökar. Men där finns fler sträckor att åka. Både 25 kilometer och tre kilometer. Och faktiskt en sträcka till: 300 meter. Det sista en ren prova-på-sträcka.
- Jag får se hur jag gör. Kommer det inte mer snö innan jul så nöjer jag mig nog med ett varv, alltså två och en halv mil, säger Knut-Ove Andersson som bara har fem-sex träningsmil i benen på skidor.
Och några tolv timmar vill han helst slippa.
FOTNOT: Det är inte bara skidåkare från Sya som deltar i kinesiska Vasaloppet. Från Borensberg deltar till exempel Ann-Sofie Malmberg och Sören Hammarkärr.