Tillverkningen av rostfri fjädertråd upphör, maskinerna flyttas till Spanien och Sandviken och det klassiska området töms på liv.
Då finns bara minnen kvar och de är samlade på bruksmuseet i nya lokaler vid Sya hembygdsgård.
-- När företaget fyllde hundra år 1997 iordningställdes det på mässen. Efter nedläggningsbeslutet har företaget satsat pengar och kraft på att låta oss ta över. Nu står bruksmuseet här och på Syadagen ska det invigas, förklarar Gösta Ahlström.
Han är en av eldsjälarna bakom samlandet och sammanställningen av arbetarnas, kapitalisternas, Spångsholms och brukets historia.
Bruksepoken startade 1897 när Per Stenman anställde folk och började tillverka dragen järntråd och spik. Stenman var en vresig fabrikörstyp som krävde tysta och lydiga arbetare.
-- När arbetarna ställde krav bad han dem helt enkelt att fara åt helvete. Han körde företaget i konkurs och 1903 tog bröderna Edstrand över och de ägde bruket till 1966, berättar Gösta Ahlström.
Han konstaterar också att arbetarna organiserade sig fackligt första gången 1901 och att den första fackliga organisationen bara överlevde till ägarbytet 1903.
1912 bildades Metalls avdelning 95. Åren 1966 till 1988 kallas Gunneboeran med breddat ägande 1982 och namnbyte till Gusab.
1989 köpte Sandvik AB företaget och i sommar avvecklas allt utom det som finns kvar på det lilla bruksmuseet. Men Syasöndagen bjuder inte bara på gammalt. Nytt på scenen blir folklustspelet "Guldmedaljen" med idel lokala skådespelartalanger.