Vegankockarnas alternativ till traditionella julbordet

Det är inte ansjovisen i Jansson som smakar, inte heller kräftan i kräftröran. Det är lagen de ligger i. Därför är det lätt att göra delar av julbordet veganskt, enligt Erika och Jonas Frost.

Familjen består numera även av 2,5-årige sonen Vide.
– I en ort med 300 invånare får han vegansk mat på förskolan. Det är inget annat än fantastiskt, tycker Erika och Jonas Frost.

Familjen består numera även av 2,5-årige sonen Vide. – I en ort med 300 invånare får han vegansk mat på förskolan. Det är inget annat än fantastiskt, tycker Erika och Jonas Frost.

Foto: Albin Wiman

Sya2021-12-18 06:00

För tre år sedan öppnade de kafé och restaurang i Sya, i ett öde stationshus mellan Stockholm och Göteborg. Det var en lysande idé.

Kockarna Erika och Jonas, med sina tio anställda, drar folk till Sya. Men så har de också lång kockvana och har drivit egna restauranger, senast i Göteborg.

undefined
Familjen består numera även av 2,5-årige sonen Vide. – I en ort med 300 invånare får han vegansk mat på förskolan. Det är inget annat än fantastiskt, tycker Erika och Jonas Frost.

Bästa gratisreklamen fick de när de med sin helveganska semla höll på att ta hem förstapriset i självaste Arlas semmeltävling. Tävlingen lades ned, med hänvisning till pandemin.

– Det var helt galet. Vi bakade 9 000 semlor i en ugn med plats för två plåtar. Nu har vi byggt nytt bageri i en gammal smedja här intill, så vi står rustade för nästa semmelsäsong.

De har hittills klarat pandemin bra.

– Vi ställde snabbt om till matlådor för avhämtning och gjorde 600 julbords take away-portioner förra julen.

undefined
De flesta grönsakerna kommer från lokala Hermelins grönsaksodling.

Här är allt växtbaserat, ekologiskt och så närodlat som möjligt. Det är rätter efter säsong och humör, som smakar som människor är vana vid att mat ska smaka, men helt utan djurprodukter.

Det är fullt pådrag i köket. Ett företag som beställt veganskt – och glutenfritt – julbord är på ingång.

– Restauranglivet är stressigt. Hur väl man än planerar sitter man alltid lite i skiten. Men jag gillar det, säger Erika skickar åt oss varsin sked med kräftröra gjord av tofu marinerad i en kräftlag av krondill och porter.

Ingen av oss känner någon skillnad mot sådan vi är vana att äta. Likadant med vegoköttbullarna.

– Det är kryddor och textur som gör maten. Aubergine i en Jansson ger samma upplevelse som skarpsill. Det är ansjovisinläggningen i sig, med sandelträ, kryddnejlika, kanel och annat, som är grejen. 

undefined
"Ett tips till nybörjare är att testa nya rätter istället för att göra de gamla vanliga med köttsubstitut", säger Jonas.

Erika arbetade som kock långt innan hon blev vegan och kan smakerna.

Vad fick dig att konvertera?

– Jag var kock på ett segelfartyg i Karibien 2008. Vi fick ta emot hela djur till båten och jag fick avsmak för hela den hanteringen.

Jonas blev vegan för sex år sedan.

– Det var ett stort steg och i början saknade jag saker, men utbudet har exploderat. Ett tips är att inte bara försöka efterlikna rätter där köttet ska ersättas av något annat, utan att prova helt nya rätter. Indiska matlagningar är ofta vegetarisk från start.

– En snabb och lätt förändring är att byta köttfärs och mjölkprodukter mot produkter av soja eller havre, säger Erika.

undefined
När Erika jobbade som kock på ett segelfartyg i Karibien och fick hantera hela djurkroppar bestämde hon sig för att bli vegan.

Är det vettigt att transportera sojabönor över halva jordklotet?

– Huvuddelen av den soja som produceras i världen, och som vi importerar från Brasilien, går till djurfoder. Sojan från Europa går till människoföda. Istället för att fodra djur med soja kan man äta den direkt i form av olika produkter. 

– Det kommer hela tiden nya närproducerade produkter, som av gula ekologiska och svenska ärtor till exempel.

Men Sverige växer ju igen utan betesdjur!

– Betesdjur behövs för den biologiska mångfaldens skull, men vi måste ju inte äta dem. Dessutom, hälften av Sveriges alla hästar skulle räcka för att hålla betesmarkerna öppna, om de bara fick gå där, hävdar hon.

undefined
Bahnhofs egna "Göttbullar" har fått inbitna köttarianer att bli väldigt paffa.

Lättast att veganisera på julbordet?

– Köttbullar, rödbetssallad och sill. Det finns jättebra formbar vegofärs till köttbullar. I rödbetssallad är det enkelt att byta ut mejerierna mot växtbaserat. Som sill använder vi blancherad aubergine (koka upp snabbt och kyl ned direkt). Konsistensen är snarlik och det är ju ändå de kryddrika inläggningarna som ger smaken.

Ett vanligt misstag hos nybörjare?

– För lite fett och kryddor. Fläskfärs innehåller mycket fett. Ska du göra köttbullar av vegofärs måste du använda dubbelt så mycket fett som vanligt. Och grädde istället för mjölk.

Är all vegansk mat "hälsosam"?

– Ha ha, nej! Vi använder väldigt mycket fetter och smackar på med socker och fyllning i våra bullar. Det ska ju smaka! Annars kan man ta sig ett äpple.

undefined
Skagenröran som smakar precis som Skagenröra ska. Fast utan skaldjur.

Vad kan ni längta efter?

– En lagrad saltig gruyère. Ost finns inget bra substitut för än, vad gäller smak, textur och hållbarhet, men det kommer. Nu när storföretag som Arla säger sig vilja satsa på växtbaserad föda lär det hända saker. De har musklerna som krävs. Matrevolutionen kommer att fortsätta.

Vad hoppas ni på om 10 år?

– Att allt fler insett att dagens djurhållning är ohållbar, säger Erika.

– Konkurrens! Tänk dig Sya som ett litet Vegan-Mecka, säger Jonas.

Ni kallar er smygaktivister . . .

– Ja men, säger Jonas, tänk att vi får 10 000 människor per år att äta en vegansk måltid. Vilken grej!

Erika och Jonas Frost

Gör: Driver veganrestaurang/café/bageri under namnet Open new doors Bahnhof i Sya stationshus.

Just nu: Julbord på plats, men även take away-julbord. Kurser i vegansk matlagning.

Mission: "Att utan att pådyvla människor våra åsikter få dem att upptäcka att kött inte behövs, genom att laga jättegod mat. Vi är smygaktivister!"

Målgrupp: "Köttarianer. Veganerna behöver ju inte omvändas."

Boktips: "Green India", Mattias Kristiansson.

Roligast: "När en inbiten – och skeptisk – köttarian lovordar maten."

Karta: Sya Stationshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!