Sagan om Syas nya hembygdsgård

SYA2005-10-06 00:00

Ytterst få föreningar med 160 medlemmar har kunnat bygga sig en anläggning av den klass som finns i Sya.

Den syns inte från E4, inte från gamla Riksettan eller ens från Sya samhälle. Först från den smala grusvägen mot Hydinge, strax öster om Sya samhälle, visar sig plötsligt den nya, överraskande stora hembygdsgården mot en bakgrund av mäktiga ekar.

Trångbodda

-- Vi var trångbodda, säger ordföranden Iris Unell när vi sitter i den ändamålsenliga och väl tilltagna samlingslokalen i gårdens ena vinkel. Hon tänker på föreningens ursprungliga mangårdsbyggnad från 1840.

Men till att kunna bygga nytt för en kostnad av en och en halv miljon kan steget tyckas rätt långt. Särskilt för en ideell förening med 160 medlemmar. Men inte i Sya.

Förklaringen heter Sya egnahemsförening som tidigare ägde fastigheter och skog lite varstans i Östergötland, bland annat Rosenkällan i Linköping och centrala delar av Mantorp.

Föreningen har numera sålt såväl hus som skogar.

Ännu mer pengar

-- I föreningens stadgar står att föreningens pengar skall gynna Sya. Därför skänkte egnahemsföreningen en och en halv miljon till hembygdsföreningen för nybygget, förklarar Jan-Erik Unell.

Inte nog med det. När samlingslokalen byggdes till ytterligare fick egnahemsföreningen bistå med en halv miljon till.

Hembygdsgården invigdes för tre år sedan och kan nu visas upp som ett modernt, lokalt museum.

Jan-Erik Unell tar oss in i smedjan där han själv gärna håller till.

Det mesta av utrustning och verktyg kommer från hans fars verkstad. John Unell var hembygdsföreningens andre ordförande efter David Skärstrand. Iris Unell är ordförande nummer tre sedan 1947.

Kan berätta allt om bruket

I bruksmuseet står jordbruksmaskiner och bakom en fondmålad vägg möter bruksmuseet, flyttat från Spångsholm.

Gösta Ahlström kör raskt igång en spikmaskin och kan, om han vill, berätta allt om Spångsholms bruk. Dokument och minnen har han för övrigt samlat i en hundrasidig bok om Spångsholms bruk från 1897 till 1997.

Efter logen Engelbrekts bibliotek, ett gammaldags inrett kontorsrum, ett stenhuggeri kommer vi till Josef Karlsvärds skrädderi -- mycket autentiskt.

Ett snickeri och ett mjölkrum avslutar raden.

Filmen om Spångsholm

I hembygdsgårdens kafeteria och samlingssal visas vid återkommande tillfällen den professionellt inspelade filmen om Spångsholms bruk från 1945.

I nästa vecka är det dags för visning igen och då kan man även se en hembygdsgård i helt modern tappning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om