Nytt gult hus retar myndigheterna

Ett nytt "Gula huset" är under uppsegling i Mjölby kommun. Nu handlar det om ett ommålat 1800-talshus i Sya.

Foto: Adam Wrafter

Sya2016-12-05 21:00

Det är Ginger Bengtsson som driver auktionsfirma och loppis i fastigheten som kallas för Nostalgihuset, mellan genomfarten och järnvägen i Sya. I somras målade hon och hennes man om hela huset. Hon säger att de försökte hitta den rätta gamla nyansen.

– Det var inte så lätt eftersom det är 30 år sedan huset målades. Jag har drivit auktioner här alla de åren och det har inte målats om på hela den tiden, berättar Ginger Bengtsson.

I september fick hon så ett brev från byggnadskontoret. Där stod det att det krävs bygglov för att måla om en byggnad inom ett kulturmiljöområde, att den enligt lagen inte får förvanskas och att hon måste förklara varför hon inte sökt bygglov.

– Jag fick veta att en person lämnat in ett klagomål till kommunen att huset har en "förskräcklig färg". Och att om inte klagomålet hade kommit in så hade inte kommunen brytt sig, säger Ginger.

Klagomålet är inskrivet på Mjölbys hemsida där det finns ett formulär där vem som helst kan lämna synpunkter. Men enligt Marie Tallbacka, som handlägger ärendet på byggnadskontoret, går den mejladress som angivits i förormuläret till en person som inte alls vill kännas vid klagomålet.

Ginger kunde inte svara på brevet inom angiven tidsgräns eftersom hon varit bortrest på semester. Därför fick hon uppskov till 19 december. Under tiden har antikvarie Anita Löfgren Ek yttrat sig om hur Östergötlands museum ser på färgen. Den följer inte kulturmiljöns helhet, slår hon fast. "Museet hade gärna lämnat råd om en mer anpassad färgsättning", skriver hon i sin inlaga där hon även beskriver husets historia (se faktaruta).

Nu har Ginger Bengtsson fått ett nytt brev från byggnadsinspektör Marie Tallbacka på Mjölby kommun där hon ombeds att skicka in en åtgärds- och tidsplan för att återställa färgsättningen. Det ska göras efter att hon rådgjort med experter på länsmuseet vid ett möte den 15 december.

"Om ni anser att detta är felaktigt, så kommer tillsynsärendet att tas upp på ordinarie sammanträde i byggnads- och räddningsnämnden för beslut", skriver Marie Tallbacka.

Har inte det här ärendet direkta paralleller med ett annat gult hus i kommunen?

– Nej. I förra ärendet gällande ett gult hus så fanns det ett formellt fattat beslut av nämnden, vilket inte finns i detta ärende.

Men precis som i Skänninge säger fastighetsägaren att hon fått massor av positiva reaktioner på renoveringen.

Vad ska ni göra om ni får beskedet att ni måste måla om?

– Vi kommer inte att måla om. Det tog hela sommaren, säger Ginger Bengtsson och hennes make Roger som tycker att det är jobbigt att strida mot kommunen, både psykiskt och för att det är en massa pappersarbete.

Fult? Den gången var det solnedgångsgult som upprörde. Nu är det mer vaniljsåsgult. Corren 30 sept 2015.
Fult? Den gången var det solnedgångsgult som upprörde. Nu är det mer vaniljsåsgult. Corren 30 sept 2015.
Nostalgihuset

Byggt på 1860-talet, byggdes om 1890. En flygel är ännu äldre.

Har varit Vifolka härads tingshus. Blev 1926 skola och har även innehållit schweizeri och bank. Den gamla arresten finns kvar.

På 70-talet fanns här en möbelaffär.

Ginger hyrde det från 1983 för att hålla auktioner på dödsbon. Köpte det senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om