I lördagens tidning kunde Corren berätta om att en död och illa tilltygad katt hittats i Sya på onsdagskvällen. Katten hade en snara runt halsen och såg ut att ha blivit släpad efter ett fordon.
Corren skrev vidare i gårdagens tidning om ett vittne som berättade att han på tisdagskvällen sett och följt efter två killar i 15-16-årsåldern som hade något som liknade en katt på släp efter mopeden de åkte på.
Med anledning av artiklarna om djurplågeriet har Corren kontaktats av en syabo som råkar vara expert på personer som begår den här typen av råa brott.
Henrik Belfrage är professor i kriminologi och arbetar som forskningschef på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Han har träffat över 500 av Sveriges farligaste brottslingar och han är bekymrad över det han läst om den ihjälplågade katten i hans hembygd Sya.
-- Det är en mycket stört pojke som har begått det här brottet, och prognosen för honom är väldigt dyster vill jag nog säga.
Enligt Henrik Belfrage finns det två typer av förövare till djurplågeribrott.
-- Den ena typen är ägare som är oaktsamma och ibland våldsamma. Den andra typen är personer som gör det för nöjes skull, och det är nästan alltid pojkar i tonåren. Ofta är de flera men det är alltid en som är drivande, förklarar Belfrage.
-- Jag har träffat så många våldsmän i mitt yrke och den här empatiska oförmågan, som djurplågeriet visar, ser man bara hos de allra värsta.
Henrik Belfrage uppmanar nu polisen att ta fallet på allvar och ser ett stort värde i att förövaren identifieras.
-- Frågar man föräldrar till ungdomar i Sya så ha säkert någon hört talas om vem som gjort det , eller så kan de räkna ut vem det är.
-- Den här pojken kommer med säkerhet att höra av sig igen och sannolikheten att jag stöter på honom om några år i mitt arbete är stor, säger Belfrage bekymrat.
-- Forskning har tyvärr visat att det nästan är för sent att påverka personligheten när pojken kommit upp i sena tonåren, men att få tag i honom nu skulle vara bättre än att låta tiden gå. Ett tidigt ingripande kan ge en viss brottsprevention.