Det har gÄtt fem mÄnader sedan de tre bostadsrÀttsföreningarna i Sya, VÀstra Harg och pÄ EldslösaomrÄdet i Mjölby gick i likvidation.
Efter 13 Är som bostadsrÀttsinnehavare pÄ EngelbrektsvÀgen i Sya, blev bland andra Göran Andersson och Janne JÀgbro hyresgÀster i ett konkursbo. Och blÄsta pÄ cirka 250 000 kronor vardera...
Bittra och förbannade
- NÀr vi flyttade in var husen nya och allt runtomkring var i princip en Äker. Förutom insats för bostadsrÀtten har vi lagt ned mycket pengar pÄ att inreda vinden, bygga altan och göra i ordning trÀdgÄrden. Vi trodde nog alla att det var vÀl satsade slantar som vi skulle fÄ tillbaka vid en försÀljning.
De Àr bittra och förbannade pÄ Mjölbys s-majoritet som en gÄng i tiden drev igenom en kommunal borgen pÄ 77 miljoner för föreningarna - ett solklart risktagande med skattepengar eftersom husen överbelÄnades kraftigt.
Enligt uppgift fick byggherren i snitt 700 000 kronor per hus, men de belÄnades pÄ 1,2 miljoner.
- Vart tog alla lÄnade miljoner vÀgen? Har Riksbyggen centralt skott sig pÄ den hÀr affÀren och lÀmnat oss i sticket med en omöjlig uppgift att reda ut alla lÄn, undrar Andersson och JÀgbro.
NÀr likvidationerna blev ett faktum, tog Mjölbys politiker Ànnu ett drastiskt beslut. För att slippa infria sitt borgensÄtagande, gav fullmÀktige det kommunalt Àgda Bostadsbolaget ett tydligt direktiv: köp berörda fastigheter för minst 56,5 miljoner. För att Bostadsbolaget ska klara av affÀren, anslogs 20 miljoner frÄn kommunkassan. Resten förvÀntas bolaget lÄna.
- Det heter sÄ snyggt att det Àr för skattebetalarnas bÀsta. Men de hÀr bostadsrÀtterna har kostat Mjölbys skattebetalare mer Àn de hÀr 20 miljonerna. Sanningen Àr att det handlar om 50 miljoner hittills om man lÀgger till alla subventionerade hyror genom Ären, hÀvdar Göran Andersson och som menar att mer utgifter vÀntar. BostÀderna pÄ Eldslösa Àr till exempel i stort behov av underhÄll.
Just nu hÄller konkursförvaltaren pÄ att sÀlja alla de berörda fastigheterna i de tre före detta bostadsrÀttsföreningarna. Det finns fler intressenter Àn Bostadsbolaget, Ätminstone nÀr det gÀller husen i Sya.
Vill bilda ny förening
Trots allt som varit Àr nÀmligen mÄnga av de boende viliga att bilda en ny förening och köpa tillbaka. Det skulle dock kosta 250 000 kronor att via Sveriges BostadsrÀttscentrum rekonstruera föreningen.
- Det Àr pengar vi fÄr satsa sjÀlva, men vi vet inte om vi hinner, törs eller ens kan lÀgga ett bud. Men med det överpris som politikerna bestÀmt att Bostadsbolaget ska lÀgga, har vi inte en chans, gissar Göran Andersson.
BÄde han och Janne JÀgbro menar att det vilar en död mans hand över deras tillvaro nu. Ingen orkar eller vill lÀgga krut pÄ hus och trÀdgÄrd. De har tusen frÄgor och Àr inte nöjda med konkursförvaltarens engagemang och information.
Alla har blivit erbjudna ersÀttning för satsat kapital, men lÄngt ifrÄn alla Àr beredda att acceptera.
Förödande lÄngbÀnk
- Jag har blivit erbjuden 14 000 kronor av konkursförvaltaren för allt vi lagt ned. Men jag har inte fÄtt veta hur vÀrderingen Àr gjord eller vilken hyra som vÀntar om Bostadsbolaget blir hyresvÀrd. Vi begriper ju att bolaget mÄste ta ut sina nya kostnader pÄ nÄgot vis och hur vi Àn gör fÄr vi betala allt, konstaterar Janne JÀgbro.
Bostadsbolaget har aviserat att man har för avsikt att "pÄ sikt" sÀlja ut de pÄtvingade bostÀderna. I första hand till hyresgÀsterna.
- För oss blir det en förödande lÄngbÀnk och omvÀg att gÄ via Bostadsbolaget. Vi har vÀl underhÄllna hus, de flesta pannor Àr utbytta och vi tror pÄ att förvalta oss sjÀlva. Men politikerna har bakbundit oss.
Anbudstiden pÄ alla fastigheter gÄr ut den 15 oktober. I Sya rör det sig om sammanlagt 15 byggnader som innehÄller daghem, garage och 18 lÀgenheter. Det sammanlagda taxeringsvÀrdet ligger pÄ 5 856 000 kronor, marknadsvÀrdet har av mÀklare satts till 11, 5 miljoner. Fastigheterna Àr belÄnade med 20,9 miljoner kronor.