Att det rör sig om ett familjeföretag hörs på namnet, även om det är Per-Anders Folkesson som är ensam ägare. Men hans bror och hans hustru finns bland de tolv anställda, och nästan alla de andra är rekryterade från Dackeskolans träprogram i Mjölby.
När vi kommer in i fabriken, via det nyligen utbyggda personalrummet, slår en frisk doft av virke och sågspån mot oss. Och så ett öronkrullande ljud av sågar och fräsar och borrmaskiner.
Här möts två världar. I ena änden av lokalen står Jonas Larsson och Stefan Hermansson och nytillverkar fönster och dörrar på ett hantverksmässigt sätt efter gammal modell.
De ska levereras till en gammal statarlänga i Gryt som renoveras.
– Vi gör allt för hand här. Oftast blir det bra, säger Stefan med ett leende och tar fram en fönsterbåge han ställt undan.
Här har trä och snickare inte riktigt kommit överens. Bågen har slagit sig och är obrukbar.
Några meter bort hanterar man mer stabila material. Spånplattor och mdf-skivor sågas, kantlistas, fräses och borras till skåpluckor, sidor och hyllplan.
– Nu för tiden är det här vår huvudproduktion. Omkring 80 procent av produktionen är serietillverkad. Det handlar om butiksinredning, skåp, kassadiskar och förvaring.
Folkessons har tre stora kunder som levererar inredning till butikskedjor i Sverige och Norge. Det går inte att klara sig enbart på hantverksmässig produktion, menar Per-Anders.
Tre stora cnc-styrda snickerimaskiner sköter tillsågning, håltagning och fräsning. En datastyrd kantlistmaskin limmar på lister på spånskivorna i skåpstommar. Här tillverkas inredningar som ser fräscha ut, men inte håller så länge – i alla fall i jämförelse med fönsterbågarna i andra änden av lokalen.
Elis Bergling står vid en fräsmaskin som gör urtag för gångjärn i skåpluckor. Han knappar vant på datorn för att välja vilken modell det ska bli. Maskinen klarar två luckor åt gången. Ska de vara spegelvända klarar maskinen det med.
– Det är vår styrka att ha den här bredden. Det kan komma in en kund med ett brutet stolsben. Förr hade vi nästan bara privatkunder. Nu är det den lilla delen, säger Per-Anders Folkesson.
Nyligen tillverkade företaget altare, ambo (talarstol) och dopfuntens fot i nya Mariasalen i kyrkans hus i Mantorp. Sådana arbeten kräver stor hantverksskicklighet och snickeriet fick även möjlighet att påverka utformning och design. Där dög det förstås inte med kantlimmade spånplattor.