– Vi kom igång tidigare än vanligt, redan i november. Så från ett par dagar in i december har vi haft åkbara spår. Det måste vara rekord, berättar en nöjd Magnus Hansson, ordförande i Sya skidklubb.
Mildvädren i slutet av december gjorde det tråkigare att åka, menar han, men tack vare att snökanonerna gått varma (!) finns ett tjockt täcke som håller också för någon veckas mildväder.
På fredagen var det omslag igen i temperaturen efter flera kalla dagar. Kanonerna står still efter att ha körts på nätterna i veckan.
Den senaste köldperioden har utnyttjats även hos de andra skidklubbarna i området.
Åsa Andersson, ungdomstränare i ÖSK, ska komma igång nästa vecka igen i Skönatorpets spår, där man tränar inför Kortvasan i februari. Och Boxholm-Ekeby SK planerar en skidtävling på fredag. På torsdag har SMHI aviserat 10 plusgrader. Men Lars Pettersson, kassör i klubben, är inte orolig för det:
– Jag tror att det kommer att funka. Det är skejt som gäller på "Boxholmssprinten" och då är det inte så känsligt, menar han.
Men visst ställer det högre krav på preparering när temperaturerna växlar mellan tio minus och tio plus.
– Tack vare att vi producerat snö under de kalla perioderna och sedan pistar hela tiden, så håller spåren, säger Lars.
Det är minus ett enligt den digitala skylten på klubbhuset i Sya, och små vassa snönålar yr i luften på fredagen. Inte riktigt lika vackert gnistrande vinterväder som dagen innan, men ändå ganska mycket klämdagsledigt folk i spåret.
Kompisarna David Staaf och Mattias Widing pausar intill målgången och familjen Bertilsson ger sig ut i spåren för andra gången, efter en paus med den obligatoriska chokladtermosen.
Magnus Hansson i föreningen är nöjd med årets säsongsinledning. Den här helgen är allmänheten välkommen att åka i Sya, medan det är distriktstävlingen "Syasyran" helgen därpå.
– Det är mycket ideellt arbete som ligger bakom en fin anläggning, säger han och menar att det inte bara gäller att ha vädret med sig, utan även medlemmarna.
Klubben har stora investeringar framför sig. Man måste så småningom ta tag i vattentillgången för att kunna driva snökanonerna. De dammar som samlar upp regnvatten räcker inte till. På sikt vill man kunna pumpa åvatten från närbelägna Svartån. Elljusen behöver också förnyas – en investering på ett antal hundratusen.
– Vi kommer inte att klara det med egna medel utan kommer att be om bidrag.