Eldsjälen som tar ton i Sya vägkyrka

En gröngul skylt strax före avfarten till Spångsholm visar vägen. Sya vägkyrka lever och frodas till glädje för bilister och ortsbefolkning. Tioårsjubileum väntar nästa sommar.

Einar och Laila Lindahl gillade melodikrysset i vägkyrkan. Bild: ANDERS JACOBSSON

Einar och Laila Lindahl gillade melodikrysset i vägkyrkan. Bild: ANDERS JACOBSSON

Foto:

sya2004-07-10 09:14

När vi svänger in på parkeringsplatsen står det bara en bil där. I dörren till församlingshemmet möter Ingrid Karlsson, till vardags folkhögskolelärare och kantor i församlingen.

Hon är vägkyrkans primus motor eller allt-i-allo. Denna vackra julieftermiddag står ett melodikryss på programmet följt av en psalmafton i kyrkan.

Antalet inte viktigt

Det är nionde året i följd som församlingen ordnar vägkyrka i Sya. Förra året var det 1 000 besökare även om orten ligger några kilometer från E4. Fast så många besökare blir det nog inte denna sommar.

Fast det här med statistik och antalet besök är oväsentligt menar Ingrid Karlsson.

Viktigast är möten mellan människor. Sommar och semester är en tid för samtal och eftertanke utan krav eller hets.

Gamla bekanta

Ingrid Karlsson har bott i Sya hela sitt liv och känner varje människa och varje vägkrök.

-- I går kom ett äldre par för att besöka en grav. Kvinnan var född och uppvuxen i trakten, men flyttade från Sya på 1940-talet.

-- Hon kände igen mig även om jag inte kom ihåg henne från förr hade vi en lång och givande pratstund över kaffet. De var glada när de satte sig i bilen. Såna möten ger även mig kraft och inspiration.

Resande gäster

Lisbet och Evert Båfält är två av de mer långväga gästerna. De stannade till i Sya på väg hem till Hakarp utanför Huskvarna från Gävle.

- Vi reser med Kyrkans tidnings bilaga över vägkyrkor och stannar till vid lämpliga platser och sätter betyg på dem, skojar Lisbet Båfält och tillägger att Sya hamnar högt upp på rankinglistan.

Ingrid Karlsson är lite orolig över publiktillströmningen och försäkrar att dagens melodikryss är lätt.

Men när hon drar igång med "Flickan från Backafall" är det 14 personer, mest damer, vid de välfyllda kaffeborden och tipsformulären räcker knappt till. Och alla skriver en liten snutt i gästboken.

44 olika program

Karin Karlsson som är förtroendevald i Mjölby kyrkliga samfällighet berömmer Ingrid för hennes arbete och engagemang i vägkyrkan.

- Tänk bara att hitta 44 program till 22 dagar. Då får man tänja på fantasin och kontaktnätet.

Vinnarna får choklad

Två deltagare har alla rätt och alla får varsin kexchoklad i pris. Lisbet Båfält tar initiativet till avslutande allsång och när "Idas sommarvisa" klingat ut hastar Ingrid vidare för repetitioner med trumpetaren Stig Gustafsson inför kvällens psalmafton i kyrkan.

Och i dag, lördag, är det sångarparet Violet och Thorvald Jangviks tur. På onsdag avslutas årets upplaga av vägkyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om