Det ösregnade vid niotiden på midsommarafton när en tapper skara på ett 40-tal personer samlades vid Pilkällan utanför Sya för att fira midsommar. Den trivsamma stämningen påverkades inte av regnet.
- Om vi inte börjar midsommarfirandet på morgonen här känns det som om vi inte ens har firat midsommar. Det gör ingenting att det regnar, säger Iris Unell, ordförande i Sya hembygdsförening.
Så regnigt har det varit på midsommarafton under de tre senaste åren. Men innan dess, under en lång period, var midsomrar i Sya varma och soliga. Då brukade mellan 100 och 200 personer komma till Pilkällan. De mest trogna bryr sig dock inte om vädret, utan kommer varje år.
Hembygdsföreningen började sköta platsen med den gamla källan 1979. Då infördes också midsommarfirandet. Det firas dock enligt gamla lokala seder, vilket är helt olikt allt annat midsommarfirande i landet.
- Vi samlas här, fikar, några spelar musik eller läser dikter och många sjunger. Vi umgås med varandra och har det trevligt. Buketter med blommor lämnas vid källan och man dricker också lite vatten härifrån, säger Iris Unell.
Det med vattendrickandet från källan går si och så, även om vatten regelbundet kontrolleras av miljökontoret och anses som bra. För underhållningen just den här gången står Magnus Jonzon med gitarr och Bertil Jansson med trumpet. Ingen av de två missar någonsin midsommarfirandet vid Pilkällan.
- Vi kommer alltid hit. Sedan kan man gå vidare och fira midsommar även någon annanstans om man vill, säger Bertil Jansson.
Att inte lämna blommor vid källan på midsommar betyder otur, enligt en legend. Hur mycket sanning som finns i denna legend är det ingen som vet. Man trotsade, helt enkelt, aldrig ödet.
- Från början, när Pilkällan tillhörde Sya gård, kom tjänstefolket och lämnade blommor. Därefter var det en gammal gumma som förde traditionen vidare. Och 1979 tog vår förening över. Så länge som jag kan minnas har man klätt källan på midsommar, säger Iris Unell.
Hon har dock läst i några gamla böcker om att Sya församling en gång för länge sedan missade man klä källan. Varför visste man inte, men det året dog flera djur på Sya gård. Det berättar Iris med glimten i ögat och påpekar att man naturligtvis inte behöver tro på det, men, det är bäst att ta det säkra före det osäkra.
För sexåriga Mathilda Jägbro är det första gången som hon firar midsommar vid Pilkällan. Något annorlunda firande men Mathilda klagar inte, hon saknar varken majstången eller små-grodorna-dansen.
- Det här är roligt också. Bara det finns jordgubbar går allt bra, säger hon.
Och jordgubbarna var det gott om i Mathildas fikakorg.