De delar på kulturstipendiet

Gusab må vara nedlagt, men minnet av bruket lever i högsta grad. Bland annat tack vare Jan-Erik Unell och Gösta Ahlström som får dela på årets kulturstipendium för sina kulturhistoriska insatser.

Jan-Erik Unell och Gösta Ahlström får dela på årets kulturstipendium för det kulturhistoriska arbetet med att bevara Spångsholmsbrukets historia, dels genom en bok och dels genom bruksmuseet som numera finns i Sya hembygdsgård. Bild: AGNETA C HAGELIN

Jan-Erik Unell och Gösta Ahlström får dela på årets kulturstipendium för det kulturhistoriska arbetet med att bevara Spångsholmsbrukets historia, dels genom en bok och dels genom bruksmuseet som numera finns i Sya hembygdsgård. Bild: AGNETA C HAGELIN

Foto:

Sya2004-05-14 05:04

Ett år efter att Gusab Stainless Spångsholm gick i graven, passar kultur- och fritidsnämnden i Mjölby på att uppmärksamma det arbete som lagts ned på att bevara och dokumentera företagets och de anställdas historia.

Får priset

Jan-Erik Unell och Gösta Ahlström får dela på de 10 000 kronor som kommunens kulturstipendium består av. Unell får priset för alla de insatser han gjort med bruksmuseet och för att han medverkat till att utveckla Sya hembygdsgård där museet numera finns. Ahlström prisas för boken om bruket och människorna under en hel bruks-epok. Den gavs ut lagom till 100-årsjubileet i Spångsholm 1997.

- Nu när företaget är nedlagt framstår deras kulturhistoriska insatser i all sin tydlighet, tycker kultur- och fritidsnämndens ordförande som hävdar att valet inte var svårt, även om det fanns 16 nominerade till stipendiet.

De båda pristagarna blev både förvånade över utmärkelsen och generade som skolpojkar över den uppmärksamhet det hela drar med sig.

- Det är ju sju år sedan boken skrevs, och det var väl inte så märkvärdigt nu längre, tycker Gösta och menar att alla insatser med bruksmuseet och hembygdsgården är av större betydelse.

"Liten, liten kugge"

Jan-Erik Unell å sin sida vill, kulturstipendiet till trots, rikta strålkastaren åt ett annat håll.

- Jag är bara en liten, liten kugge i ett större maskineri. Det är många inblandade i det här, säger han och sveper med armen mot hembygdsgården där brukets samlingar just ska beskådas av ett gäng småfolk från Sya förskola.

Märkvärdigt eller inte, men kulturarv är det. Utan duon Unell-Ahlström hade ungarna inte haft någon historia att fingra på och ingen hade kunnat läsa om bruksjobbarnas berättelser från Spångsholm.

Kulturstipendiet delas ut i samband med nationaldagsfirandet i Mjölby den 6 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om