Med ålderns rätt har drygt 80-åriga Brittmari Lindström lagt körkortet på hyllan. Men med bara några meter från sin ytterdörr till busshållplatsen borde hon ha lätt att komma till och från sitt hem. Buss 653 passerar mellan Mantorp och Mjölby. Men inte på de tider då Brittmari vill åka.
– Jag har tidigare bott i Skärblacka och åker regelbundet till mina vänner och PRO-aktiviteterna där. Men busstidtabellen passar inte med pendeltågen. Det blir långa väntetider. Och efter kvällsaktiviteter kommer jag inte hem alls, säger hon.
Brittmaris dröm är att det byggs en pendeltågsstation i Sya. Från sitt fönster ser hon det gamla stationshuset och spåren efter de gamla perronger som fanns där en gång. Hon har försökt få kommunen, Östgötatrafiken och Trafikverket att nappa på detta. Men varken miljöskäl eller att landsbygdens ska leva biter. Myndigheterna hänvisar till varandra.
– Trafikverket svarade att det är fullt möjligt att bygga perronger. Men att en sådan begäran måste komma från Östgötatrafiken. De i sin tur hänvisar till bristande resandeunderlag och att kommunen bestämmer om man vill att tågen ska stanna i Sya, berättar hon.
Från Mjölby kommun har Brittmari fått svaret att det är Östgötatrafiken som beslutar om trafikeringen. Men att kommunen inte tror att det går att driva frågan om pendeltågsstation.
– Jag förstår ju att det kostar mycket och att det inte bor tillräckligt många här, men om kommunen satsar på bättre kommunikationer skulle Sya bli mer attraktivt och ha möjligheter att växa, menar hon.
Hon tycker att Sya är en fin ort att bo i med ett rikt föreningsliv, och med alla möjligheter att växa som Mantorp och Skänninge gör.
För en tid sedan fick Brittmari ett mejl från Östgötatrafiken med en enkät. Hon fick veta vilken viktig kund hon är och hur intresserade de är av hennes synpunkter.
– De vill veta vad jag tycker, men det hjälper ju inte ett dugg.
Nu har Brittmari skrivit ett medborgarförslag till Mjölby kommun där hon vill att man inför anropsstyrd trafik så att hon kan åka på de tider hon själv vill.
Regionen, som är huvudman för Östgötatrafiken, har aviserat att man vill införa anropsstyrd trafik på landsbygden. Men den ska ersätta de linjer som nästa år läggs ner på grund av få resande. Det gäller buss till Östra Tollstad, Västra Harg, mellan Skänninge och Väderstad och mellan Fornåsa och Mantorp.